Trenutno se predvaja:
25. januar 2019 ob 08:04 Novice

Bovški svetniki ustanovili preiskovalno komisijo za pregled poslovanja Sončnega Kanina

Štiri ure dolgo razpravo o zavodu Sončni Kanin so bovški svetniki sinoči sklenili z imenovanjem petčlanske preiskovalne komisije, ki bo pregledala poslovanje in financiranje javnega zavoda od ustanovitve pred dvema letoma do danes.
Bolj kot kazen FURS-a Sončni Kanin bremenijo neplačane obveznosti. Na bovški občini pa še niso obupali nad projektom celovite prenove smučišča. Foto: Radio Koper/Mariša Bizjak

Vršilec dolžnosti direktorja javnega zavoda Sončni Kanin Marijan Skornišek je danes še enkrat pojasnil, da imajo v tem trenutku 160 tisoč evrov neplačanih obveznosti. Te bi, je zatrdil, poravnavali, če bi smučišče decembra in januarja obratovalo normalno, a zaradi vremena in zelene zime ni. 415 tisoč evrov pa je znesek obveznosti, ki jih morajo plačati v prihodnjih letih predvsem zaradi nakupa ratraka.

Težko je verjeti, a celo predsednik sveta zavoda Sončni Kanin Miha Sotlar je bil prepričan, da so glavna težava smučišča davčni dolg finančni upravi in neizplačane plače. V resnici pa na plačila čakajo tudi številni dobavitelji in izvajalci storitev - zapadlih je za več kot 160.000 evrov računov.

"Današnji podatki so me presenetili, z njimi nisem bil seznanjen. Jaz upam, da bomo dosegli nek dogovor, da bomo obratovali naprej, zdaj končno je dovolj snega. Mogoče kakšen mesec brez plač, pa vendarle."

Svetniki so podprli predlog Adisa Hrovata, da ustanovijo preiskovalno komisijo in skupaj z zunanjimi strokovnjaki pregledajo poslovanje Kanina, ki so ga leta 2015 obnovili z 8,7 milijonov evrov evropskega in predvsem državnega denarja. Večinoma za naložbe je samo lani lastnica – Občina Bovec – namenila 350 tisočakov.

"To je pač javni denar in ljudje bi morali vedeti in samo to je glavni vzrok v bistvu," je dejal Hrovat.

Se je pa občina pritožila na odločbo FURS-a, da bi moral Sončni Kanin skupaj z obrestmi plačati več kot 100.000 evrov zaradi poslovanja s s.p.-ji, ki bi jih morali po zakonodaji zaposliti. Občinski svetnik Danijel Krivec.

"Tudi zato, ker je bil določenim s.p.-jem že poplačan del teh prispevkov. Mi vsekakor pričakujemo, da bo ministrstvo vsaj deloma ugodilo tej pritožbi, v celoti verjetno ne."

Krivec upa, da jim bodo do odločitve – časa za odgovor ima ministrstvo za finance 60 dni – odblokirali bančni račun in tako omogočili preživetje.

Kljub vsem težavam pa na bovški občini še niso obupali nad projektom celovite prenove kaninskega smučišča. 5. februarja v Bovec prihajajo predstavniki francoske družbe Stem International, ki bodo javno predstavili idejno zasnovo.

Mariša Bizjak


Zadnji prispevki