Trenutno se predvaja:
5. januar 2020 ob 08:50 Novice

Brez suhih zidov ni Krasa

Veščina suhozidne gradnje je značilnost Krasa in kraški zid je eden izmed najpomembnejših elementov kulturne krajine.
Večina suhozidov, ki jih danes vidimo na Krasu, je bila zgrajena pred več kot sto leti, veliko njih je starih več stoletij ali celo tisočletij. Foto: Radio Koper/Nataša Kolenc
Večina suhozidov, ki jih danes vidimo na Krasu, je bila zgrajena pred več kot sto leti, veliko njih je starih več stoletij ali celo tisočletij. Foto: Radio Koper/Nataša Kolenc

Partnerstvo za ohranitev in popularizacijo kraške suhozidne gradnje želi pred načrtovanjem in urejanjem novih intervencijskih poti pristojne službe nagovoriti, da, z ustreznim načrtovanjem, suhe zidove ohranijo.

Člani partnerstva predlagajo podoben pristop, ki so ga izpeljali na italijanskem delu Krasa. Urejanja intervencijskih in dostopnih poti so se lotili s skrbjo, da suhe zidove ohranijo, kjer je le mogoče. Suhe zidove so ponekod, kjer ni šlo drugače, tudi premaknili, je povedal Danilo Antoni iz Partnerstva kraške suhozidne gradnje:

Naredi se seznam vseh poti in se jih priredi krajem, ki so najmanj dostopni. Cilj pa mora biti ohranitev suho zidne gradnje.

Evidence o količini in dolžini suhih zidov na Krasu ni, izpostavlja Nataša Kolenc, a jih je veliko:

Za katastrsko občino Volčji grad naj bi bilo na enem kvadratnem kilometru površine kar 19 kilometrov tekočih zidov. Za kraško krajino so pomembni tudi iz turističnega vidika.

V Kosovelju na Krasu so se domačini sami lotili obnove suhih zidov, zavedajo se, kako pomembni so za kulturno krajino, je povedal vaščan Kosovelj, Dušan Luin:

To so naše kraške piramide. Zaščitene so na svetovni ravni kot piramide v Egiptu. Moramo se zavedati, da če izginejo zidovi s Krasa, Kras ni več Kras.

Suhozidna gradnja je vpisana na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine. Člani partnerstva kraške suhozidne gradnje zato predlagajo strokovno srečanje, kjer bi razjasnili pomen suhih zidov za Kras in naredili skupni načrt, kako jih obvarovati.

Vesna Potočar Godnič


Zadnji prispevki