Trenutno se predvaja:
24. julij 2019 ob 13:13 Novice

Brezplačni prevoz za starejše občane

Občina Izola je na pobudo Srečka Langerška in v sodelovanju s humanitarnim zavodom Zlata mreža vzpostavila sistem brezplačnih prevozov za starejše občane.
MMC RTV SLO|V Radljah ob Dravi so ukinili javni avtobusni prevoz, mobilnostne tezave starejsih zdaj resujejo prostoferji - občina jim je namenila električno vozilo, da lahko svoje prostovoljno delo opravljajo brez lastnih stroškov.
Hvaležnih uporabnikov je iz dneva v dan več. Foto: MMC RTV SLO

Ljudi, ki iz takih ali drugačnih razlogov potrebujejo prevoz, je veliko, pojasnjuje Srečko Langeršek, pobudnik in koordinator projekta Prostofer Izola, ki so ga v občini začeli izvajati pred slabima dvema tednoma, namenjen pa je starejšim občanom:

»Podeželje je precej oddaljeno od centra, pa tudi v samem centru je veliko ljudi, ki so negibljivi ali nimajo denarja za raznorazne prevoze, kot je na primer taksi. Tudi avtobusne povezave so morda malo manj kakovostne. V takih primerih nastopimo mi in pomagamo.«

Projekt deluje na prostovoljni bazi; zaenkrat je vanj vključenih osem prostovoljcev. Stroške poravnava občina, ki je kupila tudi vozilo. Prevozi niso omejeni le na izolsko občino:

»Sprejeli smo pravilnik za vse štiri obalne občine, vključno z bolnišnico Valdoltro. Morda pa bomo en dan vozili tudi do bolnišnice v Sežani.«

Ljudi zapeljejo tudi do občinskega urada. Mia iz Kort in Danila iz Izole sta potrebovali prevoz do bolnišnice:

Mia: »To, da me gospod Srečko pobere pred hišo, me ljubeznivo odpelje do sem in bo spet prišel pome, je pravi luksuz in sem zelo zelo hvaležna."

Danila: »To je enkratno, kar so si izmislili, da nam pomagajo pri takih težavah. Taksije je treba tudi plačati, pokojnine so pa bolj slabe.«

Za prevoz se je treba prijaviti dva dni prej. Klicni center deluje vse dni v tednu, njegova številka pa je 080 10 10.

Jasna Preskar


Zadnji prispevki