Trenutno se predvaja:
12. september 2018 ob 19:57 Novice

Briški vinarji niso navdušeni nad vinsko fontano

V občinskem svetu je, tako kot na družbenih omrežjih, potekala ostra razprava o zamisli, da bi na Dobrovem postavili samopostrežno točko za pokušino vina.
Tako imenovana pivska fontana v Žalcu, ki je bila vzor za zamisel vinske fontane na Dobrovem. Foto: BoBo

Svet občine Brda je razpravljal o zamisli, da bi na pokritem paviljonu ob gradu na Dobrovem postavili samopostrežno točko za pokušino briških vin oziroma tako imenovano vinsko fontano, po vzoru podobne v Marezigah in pivske fontane v Žalcu. Nekatere vinarje in svetnike je zamisel zelo razburila, saj menijo, da takšna vinska degustacijska točka ne sodi v Brda. Spet drugi so prepričani, da bi bili obiskovalci navdušeni nad novo turistično ponudbo, s katero bi še bolj promovirali briška vina.

Predlog za briško degustacijsko točko je prišel iz celjske družbe Etra, in sicer na podlagi izkušenj v Žalcu, kjer je fontana piva najprej dvignila veliko prahu kasneje pa postala glavna turistična atrakcija občine.

Aleš Božič je svetnikom pojasnil, kako naj bi delovala briška degustacijska točka: "Obiskovalci bodo z degustacijo spoznali vinarje, ponudnike, domačije in ostale možnosti turizma v Brdih. Zamišljena je tako, da obiskovalec kupi kozarec, ki ostane njemu kot suvenir in z njim lahko večkrat degustira različno vino. Predvideli smo osem različnih možnosti."

Na družabnih omrežjih se je minuli konec tedna razvnela razprava o tem, da vinska fontana s pipicami ne sodi v vinorodno briško deželo, ki je na evropskem in želi priti na svetovni vinski zemljevid. Vinarji niso navdušeni nad takšno ponudbo, je povedal svetnik Etbin Erzetič, tudi gospodar vinske kleti Čarga: "Lahko podamo boljšo idejo. Ta projekt je lep, ampak ga je treba izpopolniti. V se mora videti vsak vinar."

Župan Franc Mužič je povedal, da je odziv javnosti prenagljen. Gre za predlog, ki ga nameravajo razviti skupaj z vinarji: "Tako kot je bil sprejet sklep na občinskem svetu, da to stvar preučijo komisije za kmetijstvo in gospodarstvo in da je treba preučiti vse detajle. Avtorji tega projekta so pripravljeni priti na te komisije in bodo še enkrat podali tolmačenje."

Po mnenju Mužiča pa načrtovana degustacijska točka ne bi degradirala vrhunska briška vina, temveč bi z njo pridobili dodatno turistično ponudbo.

Prispevek Nataše Uršič:


Zadnji prispevki