Trenutno se predvaja:
25. april 2019 ob 11:51 Novice

Centra za migrante v Jelšanah za zdaj ne bo

Notranji minister Boštjan Poklukar in generalna direktorica policije Tatjana Bobnar sta včeraj obiskala Ilirsko Bistrico, kjer sta se z občani in županom Emilom Rojcem pogovarjala o problematiki povečevanja nezakonitih migracij.
Radio Koper
V dve uri trajajoči razpravi so povedali, da se občani počutijo ogrožene zaradi ilegalnih migracij. Policija si bo pri varovanju državne meje zaradi kadrovske podhranjenosti pomagala s tehničnimi sredstvi. Foto: Radio Koper

Minister Boštjan Poklukar je zatrdil, da je zbrane poslušal in jih tudi slišal ter obljubil, da bodo njihove zahteve in predloge, med katerimi je tudi nekaj dobrih, analizirali. Prepričan je, da je policija pri varovanju meje učinkovita.

"Tukaj imamo nekaj problemov s kadrom in zaradi tega bomo povečali tehnično varovanje. Je pa res, da ima občina Ilirski Bistrica tako konfiguracijo terena, da je varovanje meje izredno zahtevno."

Kar se tiče vzpostavitve sprejemno registracijskega centra v Jelšanah, ki je domačine še posebej razburil, pa:

"V tem trenutku ni nobene potrebe, da ga vzpostavimo. V kolikor pa bo prišlo do velikega števila migracij, pa ga bo potrebno vzpostaviti, kajti varnost države je na prvem mestu."

Vendar pa domačinov ni prepričal. Vodja civilne pobude Za varovano mejo Ivan Ceglar:

"Zahtevamo, da se schengenska meja varuje v skladu z zakonom, ampak ne tako kot do sedaj. In če jo ne morejo samo varovati – Evropa, pomagaj!"

Tudi župan Emil Rojc, ki je poudaril, da Bistričani niso ne rasno in ne versko nestrpni, meni, da sedanji način varovanja meje ni učinkovit.

"Potrebno ga je spremeniti. Ali se sme ali ne postaviti vojsko na mejo, naj pojasnijo pravniki. V vsakem primeru pa je potrebno povečati število ljudi, ki varujejo mejo. Bodisi da so to policisti bodisi vojaki, zaradi mene so lahko tudi lovci."

Civilne pobuda Za varovano mejo pa bo to soboto v Jelšanah izpeljala že napovedani protest.

Sabrina Mulec


Zadnji prispevki