Trenutno se predvaja:
26. september 2016 ob 19:31 Novice

Cerar: z delavci Luke se nisem dogovoril ničesar; Luka bo morala sodelovati z državo

Predsednik vlade je danes v Kopru odgovarjal tudi na vprašanja, povezana z Luko Koper.
false

Pred dnevi je premier Miro Cerar dejal, da je šlo pri poletnih dogodkih v pristanišču za nezakonito divjanje. V Sindikatu žerjavistov so nato ocenili, da je s temi besedami povozil retoriko sprave iz obdobja po zaključku spontanega upora, ko je prisluhnil zahtevam delavcev in njihove predstavnike povabil na sestanek. Danes je predsednik vlade dejal, da je takrat delavce sprejel zato, da se seznani z njihovimi stališči:

Morate pa razumeti, da – ne samo, da ni bil sklenjen noben dogovor - ampak tudi jaz z njimi ne morem sklepati dogovora. Tako se ne dela v urejeni državi. Za to so neka pravila. Jaz sem sprejel od njih neke pobude in jih preučil oziroma smo takrat videli, kaj bi se dalo narediti. Ampak, jaz ne morem upoštevati njihovih stališč, čeprav je bil to nek dogovor ali neke zahteve. Jaz sem bil enostavno na voljo, da jim prisluhnem in to je bilo tudi to. Zagotovo bo vlada v prihodnje, tako kot je imela tudi do zdaj, imela posluh za Luko Koper in za delavce, ne samo v Luki, povsod v Sloveniji. Delavci so naše bogastvo, ampak se morajo zavedati odgovornosti in okvirov delovanja.

Cerar je izjavil še, da je zaradi upora v Luki nastala zelo jasna škoda in da bo moral nekdo prevzeto odgovornost za to, ter nadaljeval:

"Pozivam vse deležnike, da pomagamo Luki Koper še naprej. Ona mora še naprej dobro poslovati in moramo priti do drugega tira, da bo lahko to poslovanje udejanjeno tudi z dobro logistično povezavo s Srednjo Evropo. Država bo na tem še naprej delala, ampak tukaj moramo sodelovati in če tukaj neko podjetje v državni lasti noče sodelovati, bo moralo pač nekega dne dojeti, da je to nujno."

Na izrecno vprašanje o zaupanju vlade v upravo Luke, pa je Cerar odgovoril:

"Vprašanje je popolnoma napačno zastavljeno, kajti za presojanje odgovornosti ali kakšna je podpora upravi, je pristojen Slovenski državni holding, ki zagotovo, sem prepričan, se je s tem vprašanjem že in se bo še ukvarjal."

Kot smo poročali pred dnevi, po naših neuradnih informacijah SDH intenzivno išče načine, kako doseči menjavo luških nadzornikov, kar bi pripeljalo do menjav tudi v upravi Luke Koper.


Zadnji prispevki