Trenutno se predvaja:
8. oktober 2019 ob 11:09 Novice

Cestninski nadzor je lahko tudi delo na cesti ali izredni dogodek

Nadzorniki lahko voznike kontrolirajo tudi tako, da na avtocesti preusmerijo promet. Prav takšno prakso je poslušalka opazila pred nekdanjim mejnim prehodom na Škofijah, zato smo odgovore poiskali na Darsu.
Radio Koper
Poslušalka nam je poslala fotografijo o oznaki del na cesti. Čez sto metrov so "delo" opravljali nadzorniki.

"Med vožnjo po avtocesti proti Italiji smo naleteli na zožanje pasov in oznako, da gre za delo na cesti … V resnici so bila vsa vozila po nekaj sto metrih preusmerjena tako, da so lahko Darsovi nadzorniki opravili nadzor vinjet. Za kakšno delo na cesti torej gre?"

Tako se sprašuje voznica, ki meni, da gre za zavajanje voznikov. V Družbi za avtoceste pojasnjujejo, da se takšna označba, kot dovoljuje Pravilniku o zaporah na cestah, lahko uporablja tako za izvajanje gradbenih in vzdrževalnih del kot za nadzor prometa. Zato, menijo, ne gre za zavajanje voznikov.

Tudi s tem, ko nas Prometno informacijski center obvešča o izrednem dogodku - v resnici pa gre za nadzor vinjet - ni nič narobe, trdijo v DARSU:

"Prometno informacijski center izraz Izredni dogodek uporablja za različne ovire oz. dogodke na cestah, ki bodisi niso pogosti, je njihova razlaga predolga ali pa jih zaradi drugih razlogov ne moremo/ne smemo/nočemo natančneje opredeliti. Sem občasno spadajo tudi obvestila o nadzoru prometa. Nadzora prometa pa ne opravljajo le Darsovi cestninski nadzorniki, temveč tudi druge službe (policija, carina …). Če te službe ne želijo, o takem dogodku tudi ne poročamo, pod pogojem, da ne povzroča daljšega zastoja (takrat poročamo o zastoju) in je ustrezno označen s signalizacijo, s čimer je poskrbljeno za varnost."

Preusmeritev na počivališča, je, dodajajo ena od najbolj varnih oblik izvajanja nadzora, saj vsa vozila preusmerijo tja, kjer je nato možno izvesti prekrškovni postopek za voznike brez vinjet ali sistema DARSGO.

Za nadzor pa so začeli graditi tudi posebne točke. Zaenkrat sta dve na območju bivših cestninskih postaj Log in Torovo. Tam nadzora ne izvaja le Dars, ampak Policija in Finančna uprava.

Cestninski nadzorniki so letos izdali 46.254 glob zaradi neuporabe ali nepravilne uporabe vinjet in 6.386 plačilnih nalogov za tovornjake, ki niso imeli urejenega elektronskega cestninjenja.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki