Trenutno se predvaja:
4. avgust 2020 ob 09:17 Novice

Dampinške cene vina preprečili ukrepi vlade

Triindvajsetega julija je bila v Uradnem listu objavljena Uredba o ukrepih za odpravo motenj na trgu v vinskem sektorju, ki določa dva začasna izjemna ukrepa in sicer krizno destilacijo in krizno skladiščenje vina.
Vinograd na Krasu. Foto: BoBo
Vinograd na Krasu. Foto: BoBo

Gre za ukrepa potrebna zaradi pandemije Covid 19. Poslužili se ga bosta tudi Briška in Sežanska klet. Za koriščenje ukrepa in pridobitev podpore za krizno skladiščenje vina so ob ostalih pogojih upravičeni pridelovalci , ki so imeli na dan 13. marca v register prijavljenih najmanj 30 tisoč litrov vina letnika 2019.

Višina podpore za eno leto skladiščenja je 10 evrov za hektoliter. Do podpore za krizno destilacijo vina pa so upravičeni pridelovalci, ki bodo v destilacijo oddali najmanj 25 tisoč litrov vina in so imeli 13. marca v register prijavljenih najmanj 30 tisoč litrov vina letnika 2019. V Kleti Brda bodo ukrepe koristili, je povedal direktor Silvan Peršolja: "Ocenili smo, da za nas zelena trgatev ni primerna. Skladiščenje zgolj odloži problem. Kot najbolj učinkovit ukrep v zadnjih desetletjih se je izkazala krizna destilacija, ko pride do neravnovesja na trgu. Zato smo veseli, da se je vlada odločila in tudi v Sloveniji sprejela te ukrepe in se bomo prijavili."

Velike zaloge vina na trgu namreč pomenijo nevarnost dampinških cen. Za koriščenje obeh ukrepov so se odločili tudi v Vina Kras Sežana. Direktor Marjan Colja je jasen: "Za krizno destilacijo bomo imeli manjšo količino, nekje 15 procentov, toliko kot je tudi upad prodaje v tem obdobju.Predvsem pa z namenom, da naredimo prostor za letnik vina, ki prihaja. In tudi nekaj se bomo prijavili na skladiščenje, ker mi kar nekaj vina zorimo." Vina Koper se na ukrepe ne bodo prijavila. Direktor Borut Fakin je povedal, da ocenjujejo, da ni potrebno, ker se ne soočajo s tolikšnimi zalogami.

Vsi, ki bi želeli koristiti krizna ukrepa, se lahko prijavilo do jutri na Agencijo za kmetijske trge in razvoj podeželja. Podpore bodo izplačane v septembru oziroma oktobru.

Ingird Kašca Bucik


Zadnji prispevki