Trenutno se predvaja:
16. april 2019 ob 14:59 Novice

Dan po katastrofalnem požaru v sloviti katedrali

Obsežen požar v pariški katedrali Notre-Dame so pogasili. V ognju sta se zrušila 93 metrov visoki stolpič in streha katedrale, struktura stavbe, vključno z zvonikoma, pa je po prvih ocenah ohranjena, prav tako so rešili najpomembnejša umetniška dela.
EPA
Foto: EPA
EPA

Foto: EPA

Kako je v Parizu dan po noči, ko je gorela kulturna dediščina, spomenik, ki je priča 850 letne zgodovine mesta in države, nam je povedal koprski režiser Tomaž Burlin, ki tam živi in dela:

"Lahko bi rekel, da je nočna mora, ki traja. Žalost in presenečenje včerajšnjega večera se nista razpuhtela kot dim danes zjutraj, ker se samo vrstijo novice o tem, kaj je poškodovano, pa kaj se je rešilo, nekako na srečo. Seveda ni končano še, ne vemo še točno, kakšno je definitivno stanje, konstrukcija."

Francoski predsednik Emmanuel Macron je napovedal popolno prenovo ponosa Francije. Številni Francozi so obljubili donacije v skupni vrednosti več sto milijonov evrov za obnovo 850 let stare katedrale. Pomoč je obljubila tudi Evropska komisija.

Pa bo mogoče nadomestiti izgubljeno? Piranska restavratorka Mira Ličen Krmpotič:

"Ja, upam, jaz sem prepričana, da bodo lahko veliko naredili. Jasno, da ne to, kar je zgorelo, ampak veliko stvari je tam rešenih in upam, da se bo tudi rekonstrukcija naredila. Jaz sem poklicala zjutraj gospoda Hudolina (direktor Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije Jernej H., op.a.), sem se dala na razpolago, če bi Slovenija kakorkoli želela pomagati volontersko pri obnovi, da ponudimo tudi našo pomoč. Mislim, da bo v tem primeru cel svet stopil skupaj."

Da bo katedrala zasijala v vsem svojem sijaju, bosta po mnenju nekaterih potrebni vsaj dve desetletji.

Neva Zajc


Zadnji prispevki