Trenutno se predvaja:
8. marec 2019 ob 08:46Novice

Dan pomorstva v znamenju varovanja morja

Ob praznovanju dneva pomorstva je infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek včeraj v Kopru ob uradnem prevzemu krstila novo ekološko in večnamensko plovilo, ki ga je kupila Uprava za pomorstvo. Izpostavila je tudi opolnomočenje žensk v pomorstvu.
Ministrstvo za infrastrukturo
Po krstu novega plovila se je ministrica Alenka Bratušek kot slavnostna govornica udeležila tudi osrednje prireditve ob Dnevu pomorstva v portoroškem Avditoriju. Foto: Ministrstvo za infrastrukturo
Ministrstvo za infrastrukturo

Foto: Ministrstvo za infrastrukturo

V Kopru je v organizaciji Uprave za pomorstvo, Fakultete za pomorstvo in Luke Koper potekal tudi posvet, na katerem so udeleženci poudarili, da rast pomorskega prometa prinaša večje izzive na področju preprečevanja in učinkovitega posredovanja v primeru prometnih in okoljskih nesreč. Slovenske službe, pristojne za odziv na onesnaženje na morju, so trenutno dobro opremljene. Zdaj bo glede tega potrebno narediti korak naprej, pojasnjuje vodja civilne zaščite za Obalo Zvezdan Božič:

"Glede na naše morje je neobhodno, da pride onesnaženje tudi na obalo. Tukaj nam še nekaj manjka, moramo biti odkriti, a delamo na tem."

V koprskem pristanišču na leto pristane 2000 tovornih ladij. Luka Koper je za posredovanje v primeru onesnaženja dobro opremljena, poudarja direktor uprave Dimitrij Zadel:

"Luka Koper resno pristopa k varovanju morja, ima svojo specializirano ekipo, precej poudarka daje na izobraževanje ljudi, tako da vse morebitne intervencije delamo sproti in v sodelovanju z državnimi ustanovami."

Direktor pomorske uprave Jadran Klinec opozarja na kadrovsko podhranjenost. Več zaposlenih bi rabili že samo za nadzor ladij v pristanišču. To zdaj delajo le trije inšpektorji, za odziv na onesnaženje pa imajo šest zaposlenih. "Opremili smo se, infrastrukturo imamo, ampak ljudje so tisti, ki naredijo svoje," je dejal Klinec.

Ministrica Alenka Bratušek je v Kopru povedala, da bodo preučili možnosti, ki bi omogočile zaposlovanje. "Preoblikovanje uprave v agencijo ali morda kaj tretjega."

V vsakem primeru, dodaja ministrica, uprava svoje naloge, kljub kadrovskim težavam, opravlja odlično.

Lea Širok


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki