Trenutno se predvaja:
26. november 2019 ob 10:18 Novice

Danes obeležujemo svetovni dan oljk

Danes obeležujemo Svetovni dan oljk. Uporaba oljčnega olja v svetu in v Sloveniji narašča. Slovensko oljkarstvo je postalo prepoznavno v mednarodnem prostoru z oljčnim oljem vrhunske kakovosti.
Razlogov za veselje letos oljakrji nimajo veliko, pridelek je bil manjši za okrog 70 odstotkov v Slovenski Istri in kar za 90 odstotkov v Goriških Brdih. Foto: AP
Razlogov za veselje letos oljakrji nimajo veliko, pridelek je bil manjši za okrog 70 odstotkov v Slovenski Istri in kar za 90 odstotkov v Goriških Brdih. Foto: AP

A tisti, ki oljkarsko panogo sooblikujejo, menijo, da umestitev oljkarske panoge v nacionalni kmetijski prostor ni ustrezna. Kljub velikemu potencialu, ki ga ima oljakrstvo v slovenskemu prostoru, zaradi svoje majhnosti ostaja marginalna slovenska kmetijska panoga, menijo v Inštitutu za oljkarstvo, ki deluje v okviru Znanstveno raziskovalnega središča Koper.

Oljkarjem so sicer na papirju na voljo finančne podpore iz programa razvoja podeželja, ki pa so, pravijo, za panogo neprimerne, preobsežna birokacija je le eden od vzrokov za nekonkurenčnost. Predstavniki prozivajalcev si želijo, da bi za njih veljali pogoji, kot za čebelarje ali hmeljarje. Prav zdaj so v zaključni fazi priprave na novo programsko obdobje.

Bo Slovenija umestila v kmetijsko politiko za oljkarje učinkovite ukrepe? To bodo danes vprašali tudi kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec, ki bo gostja okrogle mize v Kopru. Sledila bo predstavitev svetovno priznanega vodnika ekstra deviških oljčnih olj FLOS OLEI, v soboto pa še festival namiznih oljk. Razlogov za veselje letos oljakrji nimajo veliko, pridelek je bil manjši za okrog 70 odstotkov v Slovenski Istri in kar za 90 odstotkov v Goriških Brdih. Oljkarji še čakajo odgovor, ali in kako jim bo država priskočila na pomoč tako, kot je čebelarjem. Povprečna poraba oljčnega olja v Sloveniji je dober kilogram na prebivalca.

Tjaša Škamperle.


Zadnji prispevki