Trenutno se predvaja:
18. januar 2018 ob 13:39 Novice

Dars letos načrtuje več del na vipavski hitri cesti

Nadaljevali bodo z drugo fazo obnove dotrajanega vozišča med Vipavo in Selom, predvidevajo izvedbo dodatnih ukrepov za stabilizacijo plazečega terena na območju Rebernic, pričeli pa naj bi postavljati tudi protivetrno zaščito.
Radio Koper/arhiv|Na vipavski hitri cesti bo letos, glede na načrte Družbe za avtoceste, zelo živahno. Lani so obnavljali odsek med Selom in Vogrskim.
Na vipavski hitri cesti bo letos, glede na načrte Družbe za avtoceste, zelo živahno. Lani so obnavljali odsek med Selom in Vogrskim. Foto: Radio Koper/arhiv

Dars je lani obnovil skoraj 10 kilometrov vozišča med Vipavo in Selom, za kar je namenil 8 milijonov evrov. Dela sta opravila Kolektor CPG in partner CPK Koper, ki sta bila, kot edini ponudnik, izbrana tudi za naslednjo fazo sanacije. Ta predvideva prenovo skoraj 8 kilometrov vozišč na obeh polovicah hitre ceste med Vipavo in Selom ter sanacijo cestnih objektov.

Razširili in podaljšali bodo tudi odstavne niše ter ločili smerni vozišči z betonsko ograjo. Z naložbo, njena vrednost je dobrih 12 milijonov evrov, naj bi pričeli takoj, ko bo vreme to dopuščalo, najkasneje pa do sredine marca.

Dela naj bi potekala tudi na območju Rebernic, kjer teren drsi. Da bi zavarovali hitro cesto so v preteklih dveh letih zgraditi dve sidrani pilotni steni pri viaduktih Šumljak in Boršt 1. Na slednjem letos načrtujejo prestavitev obeh prekladnih konstrukcij. V prihodnje pa bodo morali stabilizirati še območje pod hitro cesto med viaduktoma Podgrič in Barnica.

Dars se nadeja, da bo letos začel tudi z gradnjo protivetrne zaščite. Postavili naj bi tri testna polja v dolžini dobrega kilometra in pol, s katerimi bodo preverili ustreznost zasnovanih ograj. Javnega naročila za njihovo izvedbo še niso objavili, sredstva v višini štirih milijonov evrov pa so zagotovljena, pravijo na Darsu. Ostalih slabih 16 kilometrov protivetrnih ograj bodo izvedli v več fazah, dela naj bi se začela leta 2020.

Prispevek Karin Zorn:


Zadnji prispevki