Trenutno se predvaja:
20. junij 2018 ob 19:16 Novice

DARS prenovil regionalni nadzorni center na Kozini

S Kozine nadzirajo 190 km avtocest, 6 predorov, več kot 400 kamer, sisteme za nadzor in vodenje prometa, okrog 70 portalov prometno-informacijske signalizacije ...
Monitorji, ki v nadzornem centru prikazujejo stanje na primorski avtocesti. Foto: Dars

Regionalni nadzorni center na Kozini je eden izmed petih Darsovih centrov, kjer vsakodnevno spremljajo promet in ga upravljajo s številnimi sistemi. Je tudi prvi izmed centrov, ki so ga prenovili in tehnološko posodobili. S tem bodo omogočili hitrejše zaznavanje dogodkov in obveščanje voznikov. Center na Kozini upravlja zahteven cestni odsek, tudi zaradi ekstremnih vremenskih razmer in vse bolj gostega prometa, zlasti v obdobju turistične sezone. Letno v centru beležijo približno 5000 dogodkov.

Regionalni nadzorni center na Kozini upravlja približno 190 km avtocest in hitrih cest, je pojasnil vodja oddelka za promet na Darsu, Robert Kompan: "Pokriva od priključka Brezovica, vse v smeri proti Obali, do Fernetičev, torej Sežane, do Gorice, tudi celotno H5 in H4, torej od Škofij proti Izoli, vključno s predorom Markovec."

Nadzorniki spremljajo skupno šest predorov, več kot 400 kamer, sisteme za nadzor in vodenje prometa, okrog 70 portalov prometno-informacijske signalizacije. S prenovo in posodobitvijo centra bodo lahko hitreje zaznavali tako prometne kot vremenske dogodke in obveščali voznike: "V bistvu smo sisteme, če poenostavljeno povem, dali na skupni imenovalec. Prej je nadzornik prometa, če dam primer, upravljal sistem s sedmimi različnimi video nadzornimi sistemi, trenutno upravlja preko enega samega sistema."

Dnevno se na najbolj obremenjenem delu med Postojno in Brezovico zapelje od 50 do 65 tisoč vozil. Z vse bolj gostim prometom, narašča tudi število dogodkov. Primož Brezovec je eden izmed nadzornikov v centru, ki na številnih zaslonih spremljajo dogajanje na primorskem avtocestnem kraku: "Najbolj neprijetne zadeve so kakšne prometne nesreče, ali pa ko kdo zapelje v napačno smer. Prav te stvari nam ti sistemi javijo, tako da lahko voznike takoj obvestimo o dogodkih na avtocesti."

Center ima v primeru izpada komunikacije tudi dve nadomestni delovni lokaciji na Markovcu in na Rebrnicah, ki jih bodo prav tako prenovili v kratkem.

Prispevek Tjaše Lotrič:


Zadnji prispevki