Trenutno se predvaja:
23. september 2016 ob 19:04 Novice

Dela padlega letala pri Predmeji še ni našel niti vojaški brezpilotnik

Za iskanje dela višinskega krmila so prvič uporablili novo pridobitev Slovenske vojske. Posnetke iz zraka bodo še preučili.
Foto: Karin Zorn
Vodenje brezpilotnega letala je podobno igranju računalniške igrice. Foto: Karin Zorn

Slovenska vojska se je vključila v iskanje pogrešanega dela repa letala Piper, ki je 14. julija strmoglavilo na gozdnatem pobočju v bližini Predmeje. V letalski nesreči so umrli pilot in trije potniki. Popoldan so tako s pomočjo brezpilotnega letala pregledali območje, kjer bi se del višinskega krmila, ki je za preiskavo zelo pomemben, lahko nahajal. Vendar ga med opazovalnim letom niso opazili.

Brezpilotno letalo Belin je danes prvič poletelo v civilne namene. Slovenska vojska je letos pridobila prvi komplet brezpilotnih letal, ki je sicer predviden za vojaške namene, vendar ga je moč uporabiti tudi v civilne. Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Miloš Bizjak je dejal: "Ministrstvo za infrastrukturo nas je zaprosilo, da pomagamo njeni službi za preiskavo letalskih nesreč pri iskanju razbitin strmoglavljenega letala. Danes je letalo ki ga vidite, prvič uporabljeno v ta namen, da preišče teren, kjer preiskovalci mislijo, da leži pogrešan del letala."

Zakaj je pomembno najti del repa letala, je pojasnil glavni preiskovalec letalskih nesreč in incidentov Toni Stojčevski: "Z ene strani je pomembno izpeljati sam postopek po mednarodnih standardih, z druge strani pa ta del potrebujemo, ker ga bomo lahko uporabili v postopku analize materialov, izključitve morebitnih vplivov - ali je del odpadel zaradi konstrukcijske napake ali zaledenitve."

Potek iskalne akcije je predstavil podpolkovnik Tomaž Oblak: "Vnaprej pripravljeno območje, kjer bi lahko bil del letala, digitalno fotografiramo in nato posnetek obdelamo na način, da izločimo vse moteče elemente in skušamo najti pogrešani del. Območje meri približno kilometer pa pol krat tri, gre pa za zelo zahtevno konfiguracijo terena."

Ker med opazovalnim letom iskanega dela letala niso našli, bo sledila temeljita analiza posnetka. Če tudi pri analizi ne bi ničesar našli, pa bodo, kot pravi Oblak, s pomočjo posnetka lahko določili območja, kjer bodo nadaljevali z iskanjem.

Prispevek je pripravila Karin Zorn:


Zadnji prispevki