Trenutno se predvaja:
26. marec 2018 ob 17:29 Novice

Delavci iz IPS v Luko, agencije in nove pogodbene izvajalce storitev

Težko pričakovani predlog uprave predvideva spremembo sistema IPS v treh korakih. Sindikati predlogu nasprotujejo.
Foto: Radio Koper/Alan Radin

Luka Koper bo spreminjala zaposlovanje delavcev Izvajalcev pristaniških storitev v treh korakih, je po seji nadzornega sveta pojasnila predsednik uprave Dimitrij Zadel: "Se pravi: zaposlovanje preko Luke Koper, zaposlovanje preko kadrovskih agencij in prav tako zaposlovanje s tako imenovanimi zunanjimi pogodbenimi izvajalci. Akcijski načrt bo predstavljen po verifikaciji z zunanjimi eksperti, tako da je težko špekulirati. Ne glede na to pa lahko povem, da je model narejen tako, da se pretežno zaposluje v Luki Koper, manjši del bo preko agencijskih storitev in četrtina dejavnosti preko tako imenovanih zunanjih pogodbenih izvajalcev."

Slednje bodo vpeljali na avtomobilskem in kontejnerskem terminalu, kar je po oceni obalne sindikalne organizacije KS 90 slabo, je pojasnil Peter Majcen: "Zavračamo predvsem 'outsourcing' in imamo hude pomisleke oziroma zavračamo tudi agencijsko delo, če to ne bo le krajši, prehodni način za prevzem delavcev na Luko Koper."

Akcijski načrt naj bi bil sprejet do konca aprila. Še prej bodo o tem obvestili tako Inšpektorat za delo. O spremembah bodo obvestili tudi sedanje Izvajalce pristaniških storitev, ki jih po novem ne bo več.

Dopolnjen radijski prispevek Tjaše Škamperle:


Zadnji prispevki