Trenutno se predvaja:
25. november 2019 ob 12:26 Novice

Dijaki sestavili napravo za merjenje zraka

V Trstu se mreža merilnih naprav za preverjanje kakovosti zraka, ki jih nameščajo posamezniki, širi. Podatki, ki dopolnjujejo uradne meritve, so povezani in javno dostopni. K projektu so pristopili tudi na Izobraževalnem zavodu Jožef Stefan v Trstu.
Naprava za merjenje kakovosti zraka PM10 je nameščena na pročelju Izobraževalnega zavoda Jožef Stefan v Trstu. Foto: Radio Koper
Naprava za merjenje kakovosti zraka PM10 je nameščena na pročelju Izobraževalnega zavoda Jožef Stefan v Trstu. Foto: Radio Koper

Povišane ravni delcev v zraku se pojavljajo predvsem pozimi, ko se prometu, ki je vir onesnaženosti zraka, priključijo še kurišča in neugodni vremenski pogoji. To pa lahko vpliva na naše zdravje. Z namenom, da bi o tem ozaveščali dijake in spremljali kakovost zraka, so na Izobraževalnem zavodu Jožef Stefan v Trstu z organizacijo Legambiente pristopili k mreži šol, ki sodelujejo pri projketu Genki, je povedal ravnatelj šole Primož Strani: "Naprava meri prašne delce PM10, hkrati pa te podatke primerja tudi z vremenom."

Na šoli so namestili dve napravi, pri izdelavi pa so sodelovali dijaki. Sebastjan obiskuje elektronski oddelek, zaupal nam je, kako so sestavili senzor. "Smo sestavili senzor s tem, da smo uporabili tisti osnovni senzor za prašne delce, to smo povezali na modul za wi-fi, tako da lahko pošilja podatke, dodali smo še en majhen senzor, ki meri vlago in temperaturo." Dijaki mehanskega oddelka so naredili načrte in sestavili škatlo za namestitev elektronskih delov. "To je bila dobra priložnost, da smo lahko tudi nove tehnologije 3D tiska uporabili v praktične namene." nam je zaupal dijak Samuel.

V prihodnjih mesecih bodo na šoli poskušali projekt še dodatno vključiti v šolske vsebine.

Tjaša Lotrič


Zadnji prispevki