Trenutno se predvaja:
6. maj 2019 ob 14:46 Novice

Do meje s Hrvaško po novi - četrti različici?

Mestna občina Koper bo državi predlagala drugačno umestitev hitre ceste do meje s Hrvaško. Obalni poslanci in župani bodo tudi vztrajali, da država uvede drugačen način vinjetnega cestninjenja.
Radio Koper
Klub primorskih poslancev na prvem srečanju na Mestni občini Koper. Foto: MOK

Klub primorskih poslancev je danes obiskal koprsko občino. Prav cestne povezave so bile v ospredju. Ideja o ukinitvi vinjet na hitri cesti od meje z Italijo ni nova. Že pred leti so župani predlagali tudi uvedbo t.i. lokalnih vinjet. Ministrstvo za infrastrukturo je sicer že večkrat povedalo, da bi uresničitev te želje sprožila domino efekt še drugod.

Zakaj torej v Istri vztrajajo? Prepričani so, da bo dokument, ki ga iščejo pri sosedih, v deželi Furlaniji Julijski krajini dokazal, da je izjema v Istri možna in upravičena. Poslanec Branko Simonovič:

"Čakamo še dokumentacijo, ki je povezana z Osimskimi sporazumi, ki govori o tem, kje se začne v Italiji plačevati cestnino. To bo vplivalo tudi na možnost spremembe vinjetnega sistema pri nas."

Poslanka Meira Hot pravi, da bodo vzrajali:

"Razumemo stališče, da bo to sprožilo domino efekt, ampak v našem primeru Italijani že danes teh vinjet ne kupujejo. Izgube Dars tako sploh ne bi imel."

Medtem ko država pripravlja državni prostorski načrt za novo hitro cesto od Kopra do Dragonje, Dars pa je že odkupil skoraj vsa zemljišča za hitro cesto od Jagodja do Lucije, koprska občina razmišlja o novi navezavi. Župan Aleš Bržan:

"Ne začenjamo iz nič, upoštevamo tisto, kar je bilo do sedaj narejeno, in iščemo boljše alternative pri posameznih odsekih. Že pri tistem, kar sem do sedaj videl, gre za izboljšave, ki ne bodo nujno dražje. Prej bi rekel cenejše."

Ne gre za že predstavljeno alternativo pod Šaredom s predorom Bandel, še dodaja Bržan:

"Z navezavo od Bertokov proti Dragonji bi se tranzitni promet proti Hrvaški ognil mestu, ožjemu območju."

Poslanci in koprski župan so se strinjali še, da mora država urediti nov in dolgoročen vodni vir za slovensko Istro.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki