Trenutno se predvaja:
1. januar 2020 ob 08:26 Novice

Dobrodošli v 2020!

Številni so novo leto pričakali na silvestrovanjih na prostem po vsej državi. Kakšne novosti prinaša novo desetletje?
Foto: BoBo
Foto: BoBo

Največje silvestrovanje je bilo v Ljubljani, kjer je novo leto na koncertnih prizoriščih pričakalo okoli 55.000 ljudi, med njimi mnogi tuji turisti, ki so za praznike prišli v Slovenijo. Na Primorskem so bila silvestrovanja in koncerti med drugim na trgih Nove Gorice, Kopra, Izole, Pirana, Ankarana in Postojne.

Del sveta je v novo leto stopil že pred nami. Kot prvi so novemu letu nazdravili na Samoi v Tihem oceanu, nato na Božičnem otoku, Kiribatih in Fidžiju. Slavje je sledilo na Novi Zelandiji in nato v Avstraliji, kjer si je v prestolnici 12-minutni ognjemet ogledalo približno milijon ljudi. Eno od najbolj prepoznavnih silvestrovanj na newyorškem Times Squaru si je ogledala milijonska množica, kjer je že tradicionalno spuščanje znamenite krogle pospremil ognjemet. Kot zadnja bosta v leto 2020 čez nekaj ur vstopila nenaseljena tihomorska otoka - Bakerjev in Howlandov otok.

Prvi novorojenček v letu 2020 se je dve minuti čez polnoč rodil v Ljubljani. V postojnski porodnišnici se je nekaj po tretji uri zjutraj rodil deček, zjutraj pa še deklica. V šempetrski porodnišnici je mamico iz Brd ob 7.30 razveselil deček Lovro. V izolski porodnišnici je Zoja na svet pokukala malo pred deveto uro zjutraj.

Prvi januar že prinaša nekatere novosti. Minimalna plača se iz 886 evrov bruto danes zvišuje na 940 evrov bruto. Po novem se izločajo vsi dodatki med drugim tudi dodatki za delovno dobo, poslovno uspešnost in za težje delovne pogoje. Stroški dela bodo, predvsem v delovno intenzivnih panogah - višji od 7 do 15 odstotkov, zato gospodarska združenja svarijo pred negativnimi vplivi. Z današnjim dnem je tudi višje najnižje nadomestilo za brezposelnost, bolje bo vrednoteno tudi študentsko delo. Bruto urna postavka namreč od danes ne sme biti nižja od 5,4 evra.

S prvim dnem novega leta Hrvaška prevzema predsedovanje Svetu Evropske unije. Najmlajšo državo članico, ki je v Unijo vstopila pred šestimi leti in pol, čaka kar precej izzivov na čelu Evropske unije, kot so Brexit, evropski proračun, širitev unije na Zahodni Balkan. Začetek predsedovanja pa poteka sredi drugega kroga predsedniških volitev.

V Portorožu bodo prvi dan novega leta že tradicionalno obeležili s skokom v morje, vendar zdravniki opozarjajo, da takšna aktivnost ni primerna za vsakega, zlasti pa ni priporočljiva za tiste, ki bi se za to odločili v zadnjem trenutku in brez primerne priprave. Prireditev poleg številnih radovednežev vsako leto privabi na stotine udeležencev.

Silvestrska noč je za nekatere minila delavno. Gasilci koprske brigade so večkrat gasili goreče grmovje, ki je zelo verjetno zagorelo zaradi ostankov priotehnike. V izolskem Jagodju je povsem zgorela lopa, v Kopru pa plastični zabojniki za smeti.

V Sloveniji bodo cigarete in tobak za zvijanje odslej na voljo le še v enotni embalaži. To pomeni, da bo morala imeti embalaža teh izdelkov poleg zdravstvenih opozoril tudi predpisano barvo škatlice. Z novim letom je namreč začel veljati del zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki je za tobačne izdelke uvedel enotno embalažo.


Zadnji prispevki