Trenutno se predvaja:
17. januar 2020 ob 12:58 Novice

Dokumentarec o Pahorju na Filmskem festivalu v Trstu

V Trstu se začenja filmski festival že 31-ti po vrsti, ki se posebej posveča srednjeevropski produkciji. Poslastico bo prinesel zadnji festivalski dan, ko bo na sporedu britanski film o Borisu Pahorju.
Foto: Tržaški filmski festival
Foto: Tržaški filmski festival

Odprla ga bosta dva filma, najprej slovenski Zgodbe iz kostanjevih gozdov Gregorja Božiča, takoj za njim pa v večernem programu še film ameriškega režiserja Terenca Malicka Skrito življenje. Oba otvoritvena filma sodita med tiste, ki so bili vsaj deloma posneti v Furlaniji in si zato izborili festivalsko vstopnico. Božičev film smo pri nas že videli, Malickova zgodba pa posega v čas druge svetovne vojne in govori o upornem avstrijskem kmetu, ki ni želel priseči zvestobe Hitlerju. V tekmovalnem delu festivala Slovenijo zastopa Matjaž Ivanišin z Oroslanom. Festival se posveča tudi Felliniju ob 100-letnici njegovega rojstva, zaključil pa ga bo dokumentarec Mož, ki je videl preveč o Borisu Pahorju, ki ga je posnela britanska BBC. O tem je direktor festivala Federico Grosoli dejal:

"Boris Pahor je izjemna osebnost, ne le za Trst in Slovenijo, marveč za ves svet, saj je pomemben intelektualec, ki lahko, kot to potrdi BBC-jev dokumentarec, še zmeraj bistroumno in prepričljivo priča o dogajanju v prejšnjem stoletju, vse do požiga Narodnega doma pred sto leti, o čemer pripoveduje z izjemno natančnostjo. Zelo smo veseli, da lahko predstavimo ta film. Preseneča pa nas dejstvo, da so ga posneli Angleži."

Zgodovinski pogled Festival letos namenja tudi združitvi obeh Nemčij, poleg filmov pa ponuja vrsto razstav in drugih spremljevalnih dogodkov.

Neva Zajc


Zadnji prispevki