Trenutno se predvaja:
23. november 2019 ob 06:30 Novice

Dr. Jadran Lenarčič: "Začel sem iz nič"

Kulturno društvo Peter Martinc in Znanstveno raziskovalno središče Koper sta v četrtek gostila dr. Jadrana Lenarčiča, profesorja, raziskovalca in direktorja Inštituta Jožef Štefan.
Koprčana (na sliki levo) z vrhunsko raziskovalno kariero je za plodne stike s francoskimi raziskovalnimi ustanovami pred nedavnim odlikovala tudi francoska država.  Foto: Lado Jelen
Koprčana (na sliki levo) z vrhunsko raziskovalno kariero je za plodne stike s francoskimi raziskovalnimi ustanovami pred nedavnim odlikovala tudi francoska država. Foto: Lado Jelen

Dr. Jadran Lenarčič je odraščal v Kopru in ostaja zelo navezan na svoje mesto. Za mladega diplomanta je bil Inštitut Jožefa Štefana velik izziv, zato je ostal v Ljubljani. Tam se je zgodaj proslavil z robotiko. Zdaj je že tretji mandat direktor ustanove, ki šteje 28 raziskovalnih oddelkov in ki zaposluje okrog tisoč ljudi. Doma in na tujem ima velik ugled. O tem, kako jim uspeva Jadran Lenarčič pove: "Mislim, da je to predvsem zaradi mladih kadrov, ki jih imamo, in neverjetno dobre selekcije. Renome inštituta se širi, le kdo ga ne pozna v Sloveniji. Marsikatera mladenka ali mladenič razmišlja, kako bo po končanem študiju kot nekaj zelo pomembnega dobil službo na inštitutu. Poleg tega je inštitut zelo mednarodno vpet. Mladi po hodnikih govorijo angleško, saj je med njimi veliko tujcev. K nam prihajajo iz Italije, Francije, Španije, pa tudi iz nekdanjih jugoslovanskih republik."

Uspeh potrjujejo tudi znanstveni dosežki, citirani v uglednih znanstvenih revijah, in odličen odstotek aplikacij v gospodarstvu in drugod. Osebno se je Lenarčič kot raziskovalec posvetil robotiki, ko je bila povsod po svetu v povojih. Spominja se, da o tem ni bilo na svetu nobene literature. "Začel sem iz nič", pove, "in prišel že na samem začetku do nekaterih odkritij, ki so se potem objavila v enciklopedijah in učbenikih, kar je zelo dvignilo moj renome po svetu, tako da še danes vsi vedo za moja dela, vsaj ta starejša generacija. Jaz sem poznal vse pionirje robotike, prvih petdeset raziskovalcev po svetu."

Jadran Lenarčič je predaval na številnih uglednih univerzah po svetu. Zelo rad predava v Italiji, redno v Bologni. Bistvene zasluge ima za odlično sodelovanje s Francijo, kjer imajo skupni laboratorij v Nancyju, ob tem pa 220 mednarodnih projektov, kar je brez dvoma rekordno število. To mu je prineslo nedavno odlikovanje Francoske republike z redom viteza nacionalnega reda.

Neva Zajc


Zadnji prispevki