Trenutno se predvaja:
27. november 2019 ob 14:15 Novice

Država bo oljkarjem priskočila na pomoč

Ob včerajšnjem Svetovnem dnevu oljk so v Kopru pripravili okroglo mizo, kjer so sooblikovalci oljkarske panoge iskali odgovore, kako oljkarstvu zagotoviti potrebne pogoje za nadaljevanje proizvodnje oljčnega olja vrhunske kakovosti.
Foto: Radio Koper/Armin Sejarić
Foto: Radio Koper/Armin Sejarić

Oljkarji si v prvi vrsti želijo, da bi za njih veljali pogoji, kot za čebelarje ali hmeljarje. Po besedah kmetijske ministrice Aleksandre Pivec, ki je bila ena izmed gostij včerajšnje okrogle mize ob Svetovnem dnevu oljk, se bo država zavzela za umestitev oljkarske panoge v nacionalni kmetijski prostor. Ministrica je poudarila, da bodo oljkarstvu skušali zagotoviti sektorsko obravnavo in v prihodnje tudi evropska sredstva:

"To, kar sem govorila prej, o možnostih vstopa v sektorsko obravnavo, prav gotovo nakazuje na to, da ga želimo v tem kontektstu izpostaviti in mu tudi dati možnost oblikovanja takšnih ukrepov, ki bodo na voljo prav temu sektorju."

Zaključuje se programsko obdobje 2014-2020, v katerem je imelo oljkarstvo jasno zastavljene cilje, izvajanje strategije pa je bilo po mnenju oljkarjev pomanjkljivo, razpisi za njih neprimerni. So pa na ministrstvu v zaključni fazi priprav na novo programsko obdobje, ki bo tistim panogam, ki so obravnavane sektorsko, med drugim namenilo štiri milijone evropskih sredstev. Na vprašanje, ali lahko oljkarji na delež evropskih sredstev računajo že v naslednjih letih, je ministrica odgovorila:

"Jaz mislim, da bi se to lahko zgodilo že ob vstopu v novo finančno perspektivo, ki naj bi se po formalni časovnici začela leta 2021."

Kljub velikemu potencialu, ki ga ima oljkarstvo v slovenskemu prostoru, zaradi svoje majhnosti ostaja marginalna slovenska kmetijska panoga, menijo v Inštitutu za oljkarstvo, ki deluje v okviru Znanstveno raziskovalnega središča Koper. Maja Podgornik, predsednica Ištituta za oljkarstvo o tem, kaj na Inštitutu najbolj potrebujejo:

"Osnovno infrastrukturo, prostore, opremo in nasade. Delavcev imamo dovolj, usposobljeni smo, voljo do dela imamo."

Razlogov za veselje med oljkarji pa letos ni bilo. Ocenjujejo namreč, da je bil pridelek zaradi vremenskih razmer in škodljivcev manjši za okrog 70 odstotkov v Slovenski Istri in kar za 90 odstotkov v Goriških Brdih ter Vipavski dolini. Podatka o tem, kakšno pomoč bodo dobili in kdaj, včeraj niso slišali.

Armin Sejarić


Zadnji prispevki