Trenutno se predvaja:
12. marec 2019 ob 13:01 Novice

Država bo preučila še eno traso avtoceste od Jelšan proti Postojni, občine neenotne

Krajani Jelšan in naselij ob cesti Kozina–Starod so pred meseci protestirali zaradi preobremenjenosti cest s tranzitnim prometom. Slabe volje očitno ne bo kmalu konec, kajti pet občin z državo že 15 let ne najde za vse sprejemljive rešitve za umestitev t
BoBo
Na ministrstvu bi radi državni prostorski načrt za sodobno cestno povezavo pripravili v tem mandatu, medtem pa iščejo rešitve za zmanjšanje tranzitnega prometa skozi omenjena naselja. Foto: BoBo

Številnim predlogom za traso se je pridružil nov, ki bi hitro cesto iz Jelšan na obstoječo priključil pri Hruševju. Ta je sprejemljiv za vse občine, razen za Pivko. Župan Robert Smrdelj vidi najboljšo rešitev v avtocesti Kozina–Starod.

"Ker je najkrajša in najhitrejše izvedljiva in tudi verjetno daleč najcenejša rešitev."

Sosednje občine nad tako rešitvijo niso navdušene, poleg tega pa ta ne bi rešila težav v Jelšanah. Državi pa je najbolj všeč trasa, ki bi hitro cesto iz Jelšan pripeljala do Postojne in jo na obstoječo priključila 200 metrov od že obstoječega uvoza. Postojnski župan Igor Marentič:

"V tej dolini imamo železniško progo, imamo letališče, imamo Poček, sicer je v sanaciji odlagališče, imamo zdajšnjo avtocesto, imamo regionalno cesto, manjka nam samo še ena avtocesta."

Najbolj mu je všeč predlog za priklop pri Hruševju, ki bi najmanj obremenjeval naravo in ljudi. Velik del ceste bi namreč tekel pod zemljo. Ministrstvo bo predlog preučilo do poletja. Bistriški župan Emil Rojc pa vidi rešitev v tem, da se država končno odloči:

"Nesporno je, da katerakoli trasa prinesla določeno nasprotovanje. Trase, s katero bi bili zadovoljni vsi, seveda ni mogoče določiti."

Najkrajšo pa vedno potegnejo ljudje, ki živijo ob obstoječih cestah. Ana Marija Saftič iz Jelšan pravi, da jih direkcija za infrastrukturo vabi na sestanke, vendar slišijo le "ne vemo, kako bi, tega se ne da, tega ne moremo, konkretnih predlogov pa nismo dobili".

Zaradi česar se ji vse skupaj zdi zgolj izguba časa. Sedaj čakajo na nove predloge, ki jih direkcija obljublja do 22. marca.

Sabrina Mulec


Zadnji prispevki