Trenutno se predvaja:
6. marec 2018 ob 16:20 Novice

Država že petič ni znala presoditi ravnanja koprskega župana

Pred dnevi je zastaral peti kazenski postopek zoper Borisa Popoviča. Eden od razlogov za takšne razplete je zakonodaja, ki omogoča zastaranje tudi med sojenjem in zato spodbuja odvetnike k zavlačevanju.
Slovenija, Ljubljana, 22.10.2017, 22. oktober 2017 Predsedniske volitve, Boris Popovic , Novinarsko sredisce, izjava za medije, Foto:Srdjan Zivulovic/BOBO
Boris Popovič med lansko volilno kampanjo, ko si je želel postati predsednik države. Foto: BoBo/Srdjan Zivulovic

Pred dnevi je zastaral peti kazenski postopek zoper koprskega župana Borisa Popoviča. Čeprav so ga na postojnskem sodišču obsodili na pogojno kazen zaradi nevestnega dela, sodbe ni postala pravnomočna, saj je potekel zastaralni rok. Nedavno je zaradi zastaranja postal pravnomočen sklep o ustavitvi postopka pregona župana v zadevi kopališče, zastaranje grozi tudi primeru Serming, ki na sodišču še poteka.

Boris Popovič je večkrat zavrnil namige o zavlačevanju postopkov zato, da bi dosegel zastaranje, in se vprašal, zakaj je od očitanih kaznivih dejanj do prve obravnave minilo tudi devet let, kot v primeru kopališče, ali tri leta kot v primeru Serming.

Zakonska ureditev, ki dopušča zastaranje med potekom postopka, je absurdna, meni dr. Miha Šepec s Pravne fakultete v Mariboru: "Ker po eni strani ne omogoča razrešitve spora in na drugi strani pravzaprav kliče po odvetniških strategijah, katerih namen je izključno doseči zastaranje pregona."

Z vidika obrambe je zastaranje uspeh, kljub temu, da ni izdana oprostilna sodba, dodaja: "Kazenska zadeva je z zastaranjem zaključena. Pregon je onemogočen in skladno z domnevo nedolžnosti se obdolženec šteje za nedolžnega."

Zastaran postopek pa je po mnenju Šepca za državo neuspeh, saj njeni organi zaradi malomarnosti, lenobe, nesposobnosti ali drugih razlogov niso uspeli odkriti materialne resnice: "Zadeva je zastarala, kar pomeni, da se (sodišče) o sporu nikoli ni izreklo. Z vidika države je to gotovo neuspeh. Ne bom rekel, da ni uspela dokazati krivde tej osebi, ampak ni uspela razrešiti tega spora, torej kaj se je zares zgodilo."

Zastaralni roki so po mnenju docenta s katedre za kazensko pravo dovolj dolgi. Sogovornik ocenjuje, da bi bilo smotrno, da zastaranje ne bi teklo v času, ko kazenski postopek na sodišču dejansko poteka.

Sum zlorabe položaja, ki jo zaradi prodaje občinskih parcel očitajo Popoviču, bo zastaral 24. maja, do takrat bi morala sodba, ki je še ni, postati pravnomočna. Težko verjetno, menijo mnogi.

Prispevek Tjaše Škamperle:


Zadnji prispevki