Trenutno se predvaja:
4. september 2017 ob 17:30Novice

Dušan Črnigoj oproščen obtožb v zadevi Stavbenik

Na Okrožnem sodišču v Novi Gorici se je z razglasitvijo sodbe sklenilo ponovljeno sojenje nekdanjemu prvemu možu Primorja
Dušan Črnigoj. Foto: BoBo
Dušan Črnigoj. Foto: BoBo

Na Okrožnem sodišču v Novi Gorici se je z razglasitvijo sodbe sklenilo ponovljeno sojenje nekdanjemu prvemu možu Primorja Dušanu Črnigoju. Sodišče ga je vseh obtožb oprostilo.

Kazenski postopek v zadevi Stavbenik je trajal kar 11 let. Prvotno je bil Črnigoj obtožen zlorabe položaja pri prodaji nekaj več kot 95.000 delnic Stavbenika družbi Vital, ki naj bi jih zatem pod ceno prodala Črnigoju in 28 vodilnim v Primorju.

Okrožno sodišče je Črnigoja v tej zadevi sprva spoznalo za krivega zlorabe položaja in povzročitve velike gospodarske škode ter ga obsodilo na tri leta zapora. Po pritožbi je višje sodišče sodbo razveljavilo in jo vrnilo v ponovno sojenje.

Pred zaključkom ponovnega sojenja je državna tožilka Damjana Bandelj spremenila obtožnico. Ob povzročitvi škode zaradi prodaje delnic Stavbenika, naj bi obtoženi s tem tudi znižal vrednost Primorjevega premoženja. Prejšnji četrtek, ob zaključku glavne obravnave, je za Črnigoja zahtevala tri leta in osem mesecev zaporne kazni, 27.000 evrov denarne kazni, povračilo premoženjsko pravnega zahtevka Primorja ter plačilo vseh stroškov.

To so tako Črnigoj kot njegova zagovornika Danilo Grilj in Janez Koščak so obtožbe odločno zanikali in prelagali oprostilno sodbo, kar je sodišče sprejelo.

Tožilstvo se bo na odločitev sodišča skoraj zagotovo pritožilo.

I. K. B.


Zadnji prispevki