Trenutno se predvaja:
10. november 2018 ob 16:39Novice

Električnih avtomobilov bo v Kopru več

Projekt Edison predvideva izposojo električnih vozil in koles, vključitev električnih minibusov v potniški promet in postavitev dodatnih polnilnic.
Foto: Radio Koper

Koprska občina v sodelovanju s partnerji projekta Edison eKoper uvaja nov koncept okoljsko odgovorne zelene mobilnosti s poudarkom na izposoji električnih vozil in koles, ki ga dopolnjuje z vključitvijo električnih minibusov v potniški promet in postavitvijo dodatnih polnilnic.

Koprska občina žanje prve rezultate projekta Edison, ki je nastal in se bo razvijal prav v Kopru, in sicer na območju Hidrie, pojasnjuje predsednik njenega poslovodnega odbora in koordinator projekta, Iztok Seljak. Nekaj podobnega, a v omejenem obsegu, so izpeljali le ob cesti Keltiki in v Celju. "V taki obliki, polnilnih postaj, Twizzyjev in električnih vozil - kot pilotski primer, ki bo povezan v skupen algoritem in mobilno aplikacijo -, je pa dejansko prvi tak konkreten primer."

Poleg izposoje električnih vozil in vzpostavitve polnilne infrastrukture bo Koper v okviru projekta Multi e dobil še štiri električne minibuse, ki bodo vozili po mestu in tako zmanjšali okoljsko obremenitev, dodaja Miha Valentinčič iz Petrola: "S partnerskim podjetjem Arriva se bo vzpostavila tudi avtobusna povezava med mestoma Koper in Trst. Po mojem vedenju gre verjetno za prvi tak primer meddržavne povezave z električnim avtobusom."

Koper namerava iti še korak dlje in zgraditi tako imenovano pametno cesto za induktivno polnjenje vozil. Električni avtomobili, ki jih je pridobil v okviru projekta, bodo v prvi fazi namenjeni vsem zaposlenim v občinski upravi oziroma z občino povezanih družbah. V času, ko vozila ne bodo v poslovni rabi, pa bodo po načelu tako imenovanega "car sharinga" na voljo občanom in obiskovalcem Kopra.

Prispevek Jasne Preskar.


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki