Trenutno se predvaja:
14. oktober 2019 ob 10:01 Novice

Forma viva končana, skulpture na ogled

Kiparski simpozij vsako drugo leto pripravijo Obalne galerije in velja za najstarejši način skupinske delavnice na prostem.
Radio Koper
Kiparski simpozij na Seči pripravljajo od leta 1961. Foto: Radio Koper/Neva Zajc
Radio Koper

Kiparji so imeli asistenta, a to ni zmanjšalo naporov. Foto: Radio Koper/Neva Zajc

Radio Koper

Marcosova želi, da bi Pirančani "posvojili" njen kip in da bi postal točka srečevanj. Foto: Andraž Gombač

Letos so na Seči delali trije kiparji, izbrani med 41 prijavljenimi. Argentinka Laura Marcos je izklesala v višino naložen kup kovčkov, iranski kipar Behnam Akharbin se je poigral s sončnim vzhodom, Ariel Štrukelj iz Ajdovščine pa z dušo. Vodja projekta dr. Majda Japelj je ob koncu povedala:

"Likovna govorica je bila za vsakega posebej precej zahtevna. Če pomislimo na hiperrealistično skulpturo argentinske predstavnice, pa natančno, estetsko in čisto skulpturo Iranskega kiparja. Slovenski kipar Ariel Štrukelj je imel veliko dela s svojo volutasto, organsko naravno izpoved duše."

Kiparji so imeli asistenta, a to ne zmanjša naporov. Delo v kamnu jih terja toliko več. Ariel Štrukejl o tem pravi:

"Zmeraj se povezuje delo med lahkim in težavnim, vendar je na koncu vsa vložena energija, povrnjena."

Tudi Lauri Marcos, sicer drobni kiparki, je bilo na trenutke težko:

"Kamen je težak material, tu so še težki strojni pripomočki, toda to delo mi je všeč in ko uživaš v nečem, kar ti je všeč, te navdaja posebna energija."

Marcosova si želi, da bi Pirančani posvojili njen kip in da bi postal točka srečevanj. Dve skulpturi bosta na svojem mestu že kmalu, kovčki v Piranu, sončni vzhod na Fornačah. Štrukljeva pa bo morala počakati na izgradnjo zdravstvenega doma v Luciji. Predstavitev na Seči je lepo dopolnil Siniša Bukinac s plesno koreografijo, v kateri so za nekaj minut skulpture postale soplesalke.

Neva Zajc


Zadnji prispevki