Trenutno se predvaja:
12. april 2019 ob 12:04 Novice

Goriške smeti po novem v Celje, kakšni bodo zneski na položnicah?

Zasavski Ceroz, kamor so vozile smeti tudi goriške občine, je zaradi nakopičenih izgub v večmilijonski izgubi. Župani so zavrnili višje cene na računu za obdelavo in odlaganje odpadkov za marec, smeti bodo po novem vozile v Celje. Kaj to pomeni za občane?
Katja Munih
Župani na Goriškem so želeli s strani odgovornih slišati, zakaj je prišlo do izgube, glavno vprašanje pa je bilo - kam in po kakšni ceni bodo po novem vozili odpadke. Foto: Katja Munih

Županom šestih občin na Goriškem je stanje v zasavskem Cerozu, kjer imajo 3-milijonsko izgubo, predstavil direktor Jože Velikonja.

"Ceroz se je že v letu 2018 znašel v krepkih rdečih številkah, že od 2017 je bil daleč najcenejši v Sloveniji in očitno je bila zgrešena ocena stroškov v primerjavi s ponujeno ceno storitev."

Izgubo bodo seveda pokrili Zasavci, je nezavidljivo stanje pojasnil župan občine Hrastnik Marko Funkl, kjer se nahaja tudi odlagališče za mešane odpadke.

"Ko prideš kot nov župan na občino in se soočiš s 3-milijonskim minusom in imaš na dvorišču muhe, krokarje in podgane ter prebivalce, ki težko živijo v takšni oklici, imamo mi veliko težjo situacijo, kot jo imajo goriški župani. Oni se odločajo o ekonomski posledici zvišanja cen, mi pa bomo morali sanirati površino, zvišati ceno in še naprej živeti na tem območju."

Goriška gospodinjstva so v primerjavi z zasavskimi občinami vseskozi plačevala nižje položnice. Šlo je za dampinško ponudbo, je preteklo stanje komentiral novogoriški župan Klemen Miklavič.

"Goriške občine smo bile zavedene. Nam je bilo predstavljeno s podatki tako stanje oz. tako razmere, ki bi prenašale to ceno. Takoj po volitvah, ko je nov hrastniški župan pogledal v te številke, je bilo jasno, da so bile nerealne in da je bilo to zavajanje."

Ker občine na Goriškem niso bile soustanoviteljice Ceroza, bodo iz njega izstopile in poiskale cenejšo rešitev. Glede na ponudbe, ki so jih že dobile, naj bi po novem smeti odvažali v celjsko družbo Simbio. Kljub cenejši rešitvi v primerjavi z zasavskim Cerozom pa se bodo cene za komunalne storitve na Goriškem povišale.

Nataša Uršič


Zadnji prispevki