Trenutno se predvaja:
17. oktober 2019 ob 14:04 Novice

Gradnja brvi čez Sočo se je začela

Gre za dolgo pričakovano investicijo, ki bo prebivalcem obmejnih občin Gorice, Nove Gorice in Šempetra Vrtojba omogočila kolesarsko in sprehajalno pot.
Radio Koper|Prostorski prikaz načrtovane brvi čez Sočo v solkanskem športnem parku. Vir: Mestna občina Nova Gorica
Prostorski prikaz načrtovane brvi čez Sočo v solkanskem športnem parku. Vir: Mestna občina Nova Gorica
Radio Koper/Nataša Uršič|

Na levem bregu Soče bo brv vsidrana nad Kajak centrom v Solkanu na desnem pa v brežino na nasprotni strani. Foto: Radio Koper/Nataša Uršič

Z današnjim podpisom pogodbe se je začela gradnja tretjega mostu oziroma brvi, ki bo v Solkanu povezala levi in desni breg reke.120 metrov dolgo brv na jeklenih konstrukcijah bo gradil Kolektor CPG s sredstvi Evropskega združenja za teritorialno sodelovanja (EZTS) v okviru evropskega projekta Isonzo-Soča. Na današnjem podpisu pogodbe z izvajalci so bili prisotni vsi trije župani obmejnih občin.

Brv bo dolga 120 metrov in široka skoraj 3 metre. Vrednost inveaticije znaša 1,4 milijona evrov. Navezala se bo na že obstoječo kolesarsko pot Solkan- Plave, oz. na nasprotni krak do kolesarske poti proti Italiji. Rok za izgradnjo je eno leto, z deli pa so že začeli. Župan Gorice Rodolfo Ziberna:

"Kraj, ki smo ga izbrali za današnji podpis pogodbe je simboličen, ne samo zato, ker smo tu zgradili brv preko Soče, temveč tudi zato, ker gre za najbolj naravno povezavo med mestoma."

Novogoriški župan Klemen Miklavič pa je poudaril predvsem pomen povezovanja pri ustvarjanju čezmejne regije:

"Čezmejna regija je tista, ki ima bistveno večje priložnosti za razvoj kot vsaka izmed naših občin posamezno."

Investicije se bodo zagotovo najbolj razveselili prebivalci obmejnih občin, je prepričan župan šempetrsko-vrtojbenske občine Milan Turk:

"S tem lahko ugotovimo, da Evropska unija ni samo neka politična tvorba, ampak, da se da skozi te institucije tudi kaj konkretnega narediti."

Brv bodo postavili 73 metrov nad reko Sočo in se bo na levem bregu priključila na dostopni poti do Kajak centra v Solkanu, na desnem pa na predvideno kolesarsko stezo vsekano brežino, je povedala Teja Podobnik iz EZTS GO:

"Simbolično pomeni, ne samo povezavo dveh bregov reke Soče, ampak tudi povezavo med dvema državama in nenazadnje tudi med dvema različnima narodoma z različnimi kulturami."

Predsednik skupščine EZTS GO Matej Arčon pa je že najavil druge projekte na čezmejnem območju:

"Smo tik pred izborom projektantov za projektiranje kolesarske poti, od mostu do Trga evrope. V sosednji Gorici kmalu odpiramo sobo za avtizem. Stekli bodo projekti skupnostnega centra."

Prvi kolesarji naj bi se na Sočo peljali čez eno leto.

Nataša Uršič


Zadnji prispevki