Trenutno se predvaja:
12. februar 2021 ob 14:42 Novice

Gremo lahko v Italijo?

Kontrolne točke na slovensko - italijanski meji se umikajo. Policisti lahko le še danes ob vrnitvi iz Italije preverijo pogoje za vstop v našo državo. A pozor; pri sosedih se režim vstopanja v državo ne spreminja.
Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Sobotna kava v Trstu, kjer so lokali odprti? Nedeljski nakup v obmejnih trgovinah, ker so pri nas zaprte? Ne, Italija ni spremenila ničesar.

Po informacijah slovenskega veleposlaništva v Rimu velja, da je za vstop v Italijo potreben negativni test molekularni ali hitri, ki ni starejši od 48 ur, ali 14-dnevna samoizolacija. Seveda obstajajo izjeme: vstop zaradi nujnih delovnih obveznosti, tranzit v 36 urah, obmejni delavci, študenti in šolarji. In tudi za utemeljene razloge, torej izjeme, je obvezno izpolniti samoizjavo, ki je med drugim dostopna na spletni strani slovenskega veleposlaništva. Tam piše, da je poleg te potrebno izpolniti še tabelo ob vsakem vstopu v Italijo.

Skoraj vse pokrajine so pri sosedih obarvane rumeno, do 15. feburaja velja prepoved prehajanja med rumenimi deželami. Italijanski policisti nimajo stalnih kontrol na meji, kot jih ima naša država še danes (v petek) na kontrolnih točkah. Njihove enote krožijo, lahko vas ustavijo tudi pred trgovino ali na ulici.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki