Trenutno se predvaja:
19. oktober 2019 ob 13:58 Novice

Grob napad na naše novinarsko delo s strani ŠOUP

Vodstvo ŠOUP po incidentu na petkovih volitvah namigovalo na zrežiran dogodek, v katerem naj bi sodelovala tudi naša novinarka. Gre za laž in grob napad na naše novinarsko delo, ki ga najostreje obsojamo.
Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Na petkovih volitvah članov Študentskega zbora ŠOUP je prišlo do incidenta, v katerem je skupina študentov skušala preprečiti izpeljavo rednih volitev, saj naj bi po njihovem tudi med letošnjimi volitvami, tako kot že na prejšnjih, prihajalo do nepravilnostih oziroma kršitev v kandidacijskem in volilnem postopku. S tem naj bi po njihovem prepričanju šlo za privatizacijo javnega denarja za lastne koristi posameznikov.

Na Radiu Koper smo spremljali dogajanje v zadnjih tednih do volitev in pri tem dali besedo vsem vpletenim stranem. Na dan volitev smo pripravili prispevek s povzetkom celotnega dogajanja. Na redakcijskem sestanku smo se tudi dogovorili, kako bomo spremljali volilni dan.
Po sestanku je novinarka, ki je spremljala volitve, dobila informacijo, da skupina študentov pripravlja protest. V tistem trenutku ni vedela, za kakšno obliko protesta so se študenti odločili in kaj natančno nameravajo storiti. Skupaj z urednico informativnega programa sta se dogovorili, da bo odšla na teren in preverila dogajanje.

Ob prihodu na sedež ŠOUP je novinarka skušala pridobiti informacije, ali volitve potekajo brez zapletov. Nekdo iz vodstva ŠOUP je zahteval, naj zapusti prostore, na vprašanja novinarke pa ni želel odgovoriti. Novinarka je sprva želela ostati in še naprej spremljati dogajanje, a se je nato umaknila na hodnik. Takrat je prek telefona o dogajanju obvestila urednico informativnega programa in dežurno novinarko, ki je pripravljala radijska poročila. Prav gotovo pa ni na prizorišče poklicala protestnike, na kar v svojem sporočilu za javnost lažno namiguje vodstvo ŠOUP.

Sledili so dogodki, o katerih smo poročali številni mediji. Skupina študentov je med oddajo glasu izvedla protest, med katerim je uničila del volilne dokumentacije. Novinarka, ki je bila na terenu prav zato, da spremlja volitve, je dokumentirala dogajanje in o njem nato poročala. Pri tem je, kot vedno, dala besedo vsem vpletenim. V radijskem prispevku za Primorski dnevnik je objavila izjavo protestnice in predsednika ŠOUP Jureta Ciglarja.

Vodstvo in celotna ekipa Radia Koper napad na našo novinarko in njeno novinarsko delo najostreje obsojamo. Hkrati ostro obsojamo tudi vse dosedanje grožnje in napade na posamezne novinarje in novinarske ekipe. Vloga novinarjev, še posebej v regionalnih medijih, je neprecenljiva, saj smo prvi posredovalci informacij iz lokalnega okolja. Z dobrim poznavanjem terena, to je institucij, ljudi in mrež, opozarjamo (tudi) na nepravilnosti in zlorabe tistih, ki imajo moč. V primeru Radia Koper, ki je del Radia Slovenija, je to še posebej pomembno, saj informacijo iz lokalnega ponesemo v nacionalno. In to bomo profesionalno počeli še naprej. Ne glede na vse.

Andrej Šavko, odgovorni urednik Radia Koper


Zadnji prispevki