Trenutno se predvaja:
16. junij 2020 ob 13:13 Novice

Hiši Franko z Ano Roš dve Michelinovi zvezdici, petim restavracijam po ena

Dolgo pričakovane Michelinove zvezdice končno zasijale na slovenskem kulinaričnem nebu.
Ana Roš in Valter Kramar, ki stojita za Hišo Franko. Foto: BoBo
Ana Roš in Valter Kramar, ki stojita za Hišo Franko. Foto: BoBo

Michelinovega vodnika ni treba posebej predstavljati, saj gre za najmočnejšo blagovno znamko na področju gastronomije. Prejemnike Michelinovih zvezdic v Sloveniji so razglasili na prireditvi, ki jo je bilo moč spremljati prek spleta, slovenski kuharski mojstri pa so se zbrali na Ljubljanskem gradu.

A ni to en lep začetek nove dobe?

— Ana Roš

V Michelinov vodnik se je z zvezdicami uvrstilo 6 restavracij. Po letih prizadevanja je torej tudi Slovenija vpisana v biblijo svetovne kulinarike. Ne le eno, ampak kar dve zvezdici je dobila Hiša Franko iz Kobarida in Ana Roš skupaj s svojo ekipo. To, da je v Sloveniji veliko vrhunskih restavracij, je torej prepoznal tudi Michelin. Poleg Hiše Franko so po eno zvezdico dobile še Hiša Denk iz Zgo

rnje Kungote, Vila Podvin iz Radovljice, Restavracija Dam iz Kromberka, Atelje iz Ljubljane in Gostilna pri Lojzetu iz Zemona.

Foto: BoBo

Ana Roš nam je ob prejetju zvezdic povedala:

»A ni to en lep začetek nove dobe, s katero se soočamo. Mislim, da boljšega zagona Hiša Franko, hkrati tudi Posočje oziroma cela Primorska, za začetek ne bi mogla imeti."

Kuharski mojster Tomaž Kavčič je povedal, da je danes pomemben dan za vse slovenske gostince in slovensko kulinariko. In čemu pripisuje svojo zvezdico?

"Zaradi konstantnosti, poštenosti in povezave z lokalnim okoljem."

Slovenija je s šestimi restavracijami z zvezdicami še močneje dokazala, da sodi v vrh svetovne gastronomije.

Zvezdica za trajnost za šest restavracij

Šest restavracij oz. njihovi chefi so bili nagrajeni za svoje prispevke k trajnosti kulinarike: Gostišče Grič (Luka Košir), Monstera Bistro (Bine Volčič), Hiša Franko (Ana Roš), Gostilna za Gradom (Davide Crisci), Gostilna Krištof (Uroš Gorjanc), Mahorčič (Ksenija Krajšek Mahorčič).

Priznanja za krožnik Michelin, ki nagrajujejo sveže surovine, skrbno pripravljen in dober obrok, je dobilo kar 37 slovenskih restavracij. Nagrado "Bib Gourmand", ki simbolizira dobro razmerje med ceno in kakovostjo, je dobilo devet restavracij, in sicer: Etna (Igor Peresson), Ruj (Peter Patajac), Gostišče Grič (Luka Košir), Jožef (Sadmir Talić), Na Gradu (Damjan Fink), Rajh (Leon Pintarič), Mahorčič (Ksenija Krajšek Mahorčič), Gostilna Repovž (Meta Repovž), Evergreen (Mojmir Marko Šiftar).

Michelinovi vodniki so sicer že lani nenapovedano obiskovali slovenske restavracije in jih ocenjevali. Slovenska turistična organizacija pa je vodnikom za njihovo dvoletno delo plačala skoraj en milijon evrov. Če torej zdaj potegnemo črto, se je to izplačalo. Michelinov vodnik bo v trenutnih še vedno negotovih časih gotovo pripomogel k ponovnemu zagonu slovenskega turizma.

Meta Škvarč, T. K. B.


Zadnji prispevki