Trenutno se predvaja:
22. maj 2019 ob 09:09 Novice

Hladen in deževen maj povzroča nevšečnosti tudi ribičem in čebelarjem

Mnogi se v teh dneh sprašujejo, kdaj se bo vrnila oziroma kdaj bo sploh prišla pomlad. Nižje temperature v maju in obilica dežja povzročata nevšečnosti med drugim tudi čebelarjem in zelenjadarjem.
Radio Koper/Lea Širok|izola
Foto: Radio Koper/Lea Širok

Na koprskem ribiškem pomolu v deževnem dopoldnevu Kristjan Jež pove, da ribičem večje preglavice kot padavine predstavljajo nizke temperature za ta letni čas in veter:

"Kadar je veter ne izplujemo iz pristanišča, ker je razburkano morje. Na ribe najbolj vplivajo temperature, morje ima zdaj 14 stopinj, tako je običajno za zimo in ne za to sezono. Je že konec maja."

V čebelnjakih morajo dodatno krmiti čebele, saj je bil že minuli mesec hladen, zato so čebele porabile vse zaloge hrane, pravi predsednik Obalnega čebelarskega društva Klavdij Babič:

"Mi moramo vso skrb zdaj nameniti čebelam, tako da preživijo in moramo skozi spremljati porabo hrane. Proizvodnja medu je sedaj kritična. Na Obali nam predstavlja glavno pašo akacija, v kolikor izpade, potem smo ob dve tretjini pridelka."

Neugodne razmere so tudi za zelenjadarje. Jana Bolčič iz koprske kmetijsko svetovalne službe:

"Je veliko škode pri oplodnji paradižnika, predvsem v plastenjakih, tako da je prišlo do velikih poškodb na plodovih in je bilo potrebno te prve plodove odstraniti. Tako da računamo, da bodo tudi pridelki precej okrnjeni."

Sladoledarji so do sedaj prodali manj sladoleda, kot običajno. V trgovinah z obutvijo si sandalov ali natikačev še ne ogledujejo, pove prodajalka Nataša Poles: "Pač pa iščejo še vedno čevlje, ki imajo neko membrano, oziroma zaščito proti dežju. Vreme zelo vpliva na prodajo čevljev."

Ob deževju je narasla Dragonja obarvala del morja v Piranskem zalivu z rjavo barvo. Na agenciji za okolje so pojasnili, da je to zaradi podobne temperature sladke in slane vode, kalna sladka voda Dragonje je namreč ostala na površini.

Tjaša Lotrič


Zadnji prispevki