Trenutno se predvaja:
27. september 2019 ob 07:52 Novice

Hladen tuš za koprski stanovanjski sklad

Svetniki niso podprli ne poročila o delu ne predloga za rebalans proračuna. Ključen očitek: zamude pri gradnji neprofitnih stanovanj in nejasna finančna konstrukcija te prepotrebne naložbe.
BoBo/Borut Živulović|
Vodstvo javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Koper je na seji mestnega sveta doživelo hladen tuš. Direktor Goran Malenič tega ne razume kot nezaupnico. Foto: BoBo

Odstopanja od plana niso jasno obrazložena, je Maleničevo poročilo z negativno oceno opisal župan Aleš Bržan, večina svetnikov ga niti ni potrdila. Direktor Goran Malenič je sicer pojasnil, da za projekt novih stolpičev še nimajo gradbenega dovoljenja, krivdo pa prevalil na dolgotrajne postopke na upravni enoti. Tudi pri predlogu rebalansa proračuna sklada je zasvetila rdeča luč:

"Seveda bodo v zaključnem računu velika odstopanja, ker določene zadeve niso bile realizirane. Kljub temu bomo vztrajali, da gremo v rebalans in da bodo ta odstopanja minimalna. Ampak vseeno bodo velika."

Načrte je Malenič začel kovati še v času prejšnjega občinskega vodstva. Po neuradnih informacijah 13 nadstropni objekt po mnenju sedanje oblasti ne sodi v tamkajšnji prostor. Uresničitev pa je od začetka zelo odvisna od republiškega stanovanjskega sklada.

"Z županom sem govoril danes, tudi s predsednico nadzornega sveta se bomo v kratkem vsedli in preverili možnosti, kaj bomo naredili. To bo odvisno od vizije ustanovitelja: ali bo šlo za doseganje najvišje najemnine ali neprofitna stanovanja. Lahko tudi oboje hkrati. Vse je še odprto."

Še danes ne vemo, ali se gradnja lahko začne prihodnje leto, pravi predsednica Nadzornega sveta Mojca Hilj Trivič:

"So pa določeni ukrepi bili v preteklosti sprejeti. Mogoče prepočasi ali pa so bili napačni in so danes vzrok za situacijo, v kateri smo se znašli."

Kljub temu pa se nadzorni svet ni določil za uvedbo izredne revizije poslovanja sklada v minulih dveh letih. Včerajšnja seja je bila prva, odkar je Bržan razrešil podžupanjo Levice Majo Tašner Vatovec. Županu je očitala nedemokratičnost in netranspranetonost v postopku imenovanja novih članov v svetu zavoda Zdravstvenega doma Koper.

Maja Tašner Vatovec


Zadnji prispevki