Trenutno se predvaja:
1. februar 2018 ob 17:08 Novice

Hrvaška policija od koprskega ribiča zahteva 12.000 evrov

Nekateri slovenski ribiči so danes prejeli prve kazni iz Hrvaške zaradi prečkanja sredinske črte v Piranskem zalivu. O tem so že obvestili odvetnika v Pulju, ki ga je za pravno pomoč najela slovenska vlada.
Plačilni nalogi, ki jih je hrvaška policija poslala Silvanu Radinu v Koper.
Plačilni nalogi, ki jih je hrvaška policija poslala Silvanu Radinu v Koper. Foto: Facebook/Silvano Radin

Silvano Radin je danes dobil šest plačilnih nalogov, ker je 18. in 29. decembra ter 3. januarja lovil v bližini sredinske črte v Piranskem zalivu, na območju, za katerega je Arbitražno sodišče odločilo, da je slovensko. In kakšno obrazložitev so zapisali hrvaški organi? "Da sem šel čez mejo, da se nisem prijavil, da sem tam lovil, da sem šel stran, ne da bi se prijavil ... da sem bil v njihovih vodah. Ampak moram še prekontrolirati, če je vse točno."

Ko je zneske seštel, je ugotovil, da bi moral skupaj plačati skoraj 12.000 evrov, česar ne bo storil. Je pa že kontaktiral odvetnika Ivico Senjaka iz Pulja, kot je svetovalo kmetijsko ministrstvo. Senjak nam je povedal: "Kolikor vem, sta kazni dobila dva ribiča. Z Radinom sva se dogovorila, da počakamo, ali bo jutri kazen prejel še kdo. Nato bom - verjetno v nedeljo - prišel do njih, v Koper. Ribiči mi morajo dati pooblastilo za zastopanje pred hrvaškimi organi. V začetku tedna bi se nato pritožil zoper prekrškovne naloge."

Slovenija se je tudi z novim zakonom o ribištvu zavezala, da bo zagotovila vso pravno pomoč slovenskim ribičem, zoper katere je pred organi Hrvaške uveden prekrškovni ali kazenski postopek kljub opravljanju dejavnosti v skladu z arbitražno razsodbo. Obenem bo Slovenija krila tudi stroške, ki bodo nastali v zvezi s pravno pomočjo in temi postopki.

Prispevek Barbare Kampos:


Zadnji prispevki