Trenutno se predvaja:
19. oktober 2016 ob 16:05 Novice

Inšpektorji preverjajo, ali Luka najema storitve ali delavce

Poslovanje Luke Koper s tako imenovanimi izvajalci pristaniških storitev se je spet znašlo pod drobnogledom delovne inšpekcije.
Foto: BoBo
Foto: BoBo

Poslovanje Luke Koper z izvajalci pristaniških storitev je bilo večkrat postavljeno pod drobnogled. Dvom o tem, ali je poslovanje transparentno, je izrazila tudi država in zato je v pristanišče poslala inšpekcijo. Ta za zdaj večjih kršitev ni ugotovila, razen pri podjetju Encon. Luka je z njim prekinila pogodbo že septembra, zdaj pa je inšpekcija za delo Luki prepovedala poslovanje s šestnajstimi zaposlenimi v tem podjetju.

Razlog za prekinitev pogodbe: Luka je sprejela delavce, zaposlene v Enconu, čeprav podjetje ni vpisano v register pravnih oseb za opravljanje pristaniških storitev. Bistvena ugotovitev inšpektorata pa je,da je podjetje Encon Luki posredovalo delavce, ne pa storitve.

S tem v Luki ne soglašajo. Predstavnik za stike z javnostmi Sebastjan Šik: "Sistem naročanja pristaniških storitev pri zunanjih podjetjih obstaja že več kot 15 let. Imamo tudi sodno odločbo, ki pravi, da gre za najem storitev in ne za najem delovne sile."

V Luki imajo sklenjenih nekaj čez 30 pogodb z izvajalci pristaniških storitev. Zakaj teh delavcev ne zaposlijo? Vsa pristanišča po svetu imajo podoben sistem, razlaga Šik: "To ni delo po tekočem traku, ampak smo odvisni od prihodov ladij, od prihoda vagonov in tako naprej."

Inšpektorji so redni gostje v Luki, so nam potrdili na inšpektoratu za delo. V juliju so bili ti pregledi še posebej pogosti, so povedali v Luki, saj je pred tem z vrha države prišel poziv, naj pregledajo pogodbe.

Vse pogodbe so sicer v Luki obnovili v letu 2011, po stavki, na kateri so opozorili tudi na položaj delavcev v teh podjetjih. Zato pogodbe vsebujejo zahtevo, da podjetja vsake tri mesece dostavijo dokaze o tem, da so poravnali vse obveznosti do delavcev.

Ugotovitev inšpekcije bi lahko imela velike posledice, meni Šik: "Če bi delovna inšpekcija pri vseh podjetjih ugotovila, da gre za najem delovne sile in ne za naročanje storitev ter Luki Koper izdala odločbo, da z vsemi temi podjetji preneha sodelovati, bi to seveda pomenilo, da bi se pristanišče ustavilo."

Odločba sicer še ni pravnomočna, Luka pa se bo nanjo pritožila.

Prispevek Nataše Ugrin Tomšič:


Zadnji prispevki