Trenutno se predvaja:
6. marec 2019 ob 12:07 Novice

Iz Slovenije pomoč v Darfur vrtalnik za iskanje vode

Po skoraj desetih letih prizadevanj je proti Sudanu krenila vrtalna naprava za iskanje vode, ki so jo kupili z donacijami, zbranimi v Sloveniji.
BoBo|Tomo Križnar
Sprva je projekt nabave vrtalne naprave vodil Križnar, ki je humanitarno zelo dejaven na območju Darfurja, nato pa je pristopil še ustanovitelj organizacije Hope Klemen Mihelič. Leta 2010 so odprli bančni račun za zbiranje donacij, na katerem se je zbralo 188.000 evrov. Foto: BoBo

Ni mogoče navesti vseh, ki so prispevali in zbirali, da se je na računu, ki ga je po obisku v Darfurju leta 2010 odprl Klemen Mihelič, ko je ustanovil humanitarno organizacijo H.O.P.E., zbralo 188 tisoč evrov. Foto: Tomo Križnar

Pobudniki zbiranja so zakonca Bojana in Tomo Križnar, ki sta zelo dejavna na območju Darfurja, in Klemen Mihelič iz organizacije Hope.

Za pomoč pri nakupu vrtalne naprave je leta 2007 zaprosil humanitarni koordinator upornikov v Darfurju Sulejman Džamus. Začela se je akcija zbiranja denarja, je v Kopru vidno ganjen pripovedoval Tomo Križnar:

"Deset let je trajalo, da se je uresničil tisti prvi klic iz Darfurja: Prosim, pomagajte nam z vodo. Mi potrebujemo stroj za vrtanje in iskanje vode. Mi vode ne morejo več iskati z bajalicami (radiestezijski instrumenti, ki se uporabljajo za iskanje talne vode) kot nekoč, ker je zaradi klimatskih sprememb voda zdaj veliko globlje."

Pet let je trajalo pridobivanje dokumentov, da bo vrtalna naprava v Sudan poslana legalno - popoldne so jo v koprskem pristanišču natovorili v kontejner na ladjo.

"Toliko časa je trajalo, da je zdaj vse poštampljano in da se ne bojimo, da jih bodo zbombardirali, kot smo se do zdaj bali. Da bodo ljudje, naši sodelavci, umrli na terenu."

Čez tri tedne bo prispela v sudansko pristanišče in od tam proti Darfurju, je še povedal Križnar.

"Naprava bo delala za dobrobit ljudi in vrtala vodo zastonj, tako kot smo mi prostovoljci delali do zdaj. In želimo si, da bomo dobili posnetke prvih kapljic vode, ko bodo špricnile iz zemlje, iz novih vrtin recimo v parih mesecih. To zdaj čakamo."

Tomo in Bojana Križnar sta želela sama sodelovati pri raziskovanju, kljub temu, da sta pridobila diplomatska potna lista, ju sudanska vlada v državo ne pusti.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki