Trenutno se predvaja:
21. oktober 2019 ob 13:35 Novice

Izola potrebuje nov kulturni dom

V osnutku občinskega prostorskega načrta je dom zarisan na istem mestu, kjer stoji zdaj, kar pa ne pomeni, da bo tam tudi ostal. V igri je več lokacij.
Radio Koper/Jasna Preskar|
Izolski kulturni dom je že precej dotrajan, zato razmišljajo o gradnji novega. Foto: Radio Koper/Jasna Preskar

Prizadevanja za nov kulturni dom v Izoli so že zelo dolga. Z njegovo vsebino in tudi morebitno lokacijo se je že v prejšnjem mandatu ukvarjala posebna komisija, ki jo je sedanji župan spet postavil. Danilo Markočič pravi, da je treba imeti pri načrtovanju projekta v mislih tudi Obalo kot enoten kulturni prostor:

"V Izoli je bolj doma glasba in v tej smeri se je tudi razmišljalo. Gre tudi za reševanje vprašanja umestitve vseh dejavnosti, ki so na področju kulture prisotne, tako da gre za večplastno zgodbo."

Temu primeren mora biti tudi obseg projekta:

"Govorimo o prostoru kulturnega doma, ki ima okrog 300 do 320 sedežev s primernim odrom predvsem za glasbene, pa tudi druge dogodke."

Tak dom bi stal od 6 do 9 milijonov evrov. Del denarja bi zagotovili s prodajo nepremičnin, v poštev bi lahko prišle tudi druge postavke:

"Konec koncev je tukaj tudi vprašanje evropske prestolnice kulture in naš vložek v ta projekt je prav kulturni center."

V igri je več lokacij. Ko bodo izbrali najprimernejšo, jo bodo vnesli v občinski prostorski načrt:

"Meni je najbolj všeč območje okoli Arga in Arrigonija, v povezavi z industrijsko dediščino in ribiškim muzejem. Ta se mi zdi najbolj realna! Je pa zanimiva tudi druga lokacija, to pa je parkirišče pri ladjedelnici."

Izolski župan pravi, da je optimist in realist, zato verjame, da bi kulturni dom lahko zgradili in predali namenu leta 2025.

Jasna Preskar


Zadnji prispevki