Trenutno se predvaja:
27. november 2019 ob 12:13 Novice

Javna razpisa za glavna dela za drugi tir objavljena

Do 20.decembra se lahko gradbinci prijavijo na dve javni naročili za glavna dela na trasi drugega tira. Na kraškem delu bodo gradili dva predora, na flišnatem jih bo šest z dvema viaduktoma.
Del trase drugega tira - predor T8 bodo vrtali pod Zgornjimi Škofijami in Plavjami. Foto: Ministrstvo za infrastrukturo
Del trase drugega tira - predor T8 bodo vrtali pod Zgornjimi Škofijami in Plavjami. Foto: Ministrstvo za infrastrukturo

Družba 2TDK je javni naročili razdelila v dve fazi: najprej bodo odločali o sposobnosti ponudnikov, nato jih bodo pozvali, naj oddajo ponudbe, kjer bo odločilna cena. Gradbinci se naročniku že oglašajo. V 2TDK so že ob predstavitvi razpisa napovedali, da se jim zdi joint venture t.j. povezava gradbincev zmagovita kombinacija. Da se za razpis zanimajo tudi tuji, je razbrati iz vprašanj, ki jih pošiljajo naročniku. Iščejo dokumentacijo v angleškem jeziku, ki pa je ni. "Tako določa zakonodaja s področja javnega naročanja," jim odgovarja 2TDK. Nekomu gredo v nos zahtevane reference za viadukte, saj piše, da so več kot očitno prilagojene Kolektorju, Pomgradu. Med pripombami zasledimo tudi, da se od izvajalca zahteva premalo kadrov. Zgolj dve vodji del za 6 predorov. 2TDK odgovarja: pogoji so sorazmerni predmetu javnega naročila.

Ali lahko med potencialnimi ponudniki pričakujemo tudi kitajske gradbince? Zagotovo. Neke vrste tipanje terena je bila tudi prijava na nedavni razpis Luke Koper za podaljšanje prvega pomola, kjer pa so morali kitajskega gradbinca izločiti, za vodjo gradbenih del namreč ni predložil dokazila o znanju slovenskega jezika.

To, da izvajalec za Glinščico še ni izbran, zaenkrat ne vpliva na dve drugi javni naročili. Državna revizijska komisija bo o tem, ali je referenca ustrezna, odločila, kljub temu, da ji občina Pesnica ne dovoli vrtanja v zid. Predsednik Samo Červek:

"Kako konkretno še ne vemo, saj izvedenci preverjajo še druge metode. Če ne bodo mogli opraviti te meritve, bomo odločili na podlagi listinske dokumentacije."

Odločitev bo, pravi Červek, sprejeta kmalu. V 2TDK so jo pričakovali že včeraj.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki