Trenutno se predvaja:
6. avgust 2019 ob 11:32 Novice

Kaj se skriva na trasi drugega tira?

Arheologi Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije zaključujejo izkopavanja na območju gradnje dostopnih cest. Najdbe, stare 2000 let, so prišle na dan na Tinjanu.
Radio Koper
Arheologi bodo v tednu ali dveh izkopavanja končali, najdbe pa očistili in zaščitili: Foto: Radio Koper

Arheologi so že v predhodnih raziskavah ugotovili, da je lahko nekaj lokacij na trasi bodočega drugega tira vrednih bolj temeljitih izkopavanj. Začeli so jih na blatnih poljih pri Dekanih mrzlega februarja, zaključujejo jih pod avgustovskih soncem na Tinjanu. Vodja tega najdišča Miha Murko:

"V zadnjem mesecu smo odkrili ostanke rimskega gradbišča, ki ga žal zaenkrat ne moremo še datirati, ker v grobovih poleg kosti ni bilo nobenih podatkov. Za nekatere objekte še ne vemo, kakšna je bila njihova funkcija. Predvidevamo pa lahko, da gre za neke grobnice, mogoče tudi za manjši tempelj."

Da bi odkrito postavili v kontekst, prostor in čas, bo potrebno še nekaj dela, a že zdaj vedo, da rokujejo s skoraj 2000 let starimi najdbami:

"Večinoma, predvsem teh strešnih opek, ki smo jih našli na vseh objektih, lahko da datiramo na podlagi teh žigov v prvo stoletje našega štetja, medtem ko so v gospodarskem objektu s pečjo nekatere najdbe, ki kažejo uporabo tega objekta v četrtem stoletju."

Zemeljski prah in prst so odpihnili tudi z nekaj kosov orožja:

"V objektu s pečjo smo odkrili 9 puščičnih železnih osti, ki so bile najdene v ruševini, tako da so bile mogoče celo izstreljene na ta objekt. V grobnici smo odkrili tudi nož."

Seznam drugih predmetov zajema še amfore in fino namizno lončenino. Arheologi bodo v tednu ali dveh izkopavanja končali, najdbe pa očistili in zaščitili. Podjetje 2TDK pa še ni sprejelo odločitve o tem, komu bo oddalo javno naročilo za gradnjo objektov v dolini Glinščica na trasi drugega tira. Še vedno odloča o tem, ali najcenejši ponudnik izpolnjuje pogoje.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki