Trenutno se predvaja:
3. februar 2020 ob 10:41 Novice

Kako do menjave neprofitnega stanovanja? Težko!

Tisti, ki imajo možnost ali si to lahko privoščijo v poznejših letih, svoje stanovanje v nadstropju pogosto zamenjajo s pritličnim. Najemniki neprofitnih stanovanj to možnost po zakonu sicer imajo, vendar nanjo čakajo več let. Takšna je izkušnja v Kopru.

Koprski stanovanjski sklad ima trenutno 64 vlog za zamenjavo neprofitnih stanovanj, je povedala v.d. direktorice Mojca Hilj Trivič:

"V tem trenutku ne razpolagamo z nobeno prosto stanovanjsko enoto. S kapacitetami smo omejeni. Zamenjave se lahko izvedejo, kadar se ustrezno stanovanje sprosti."

Staranje, invalidnost, povečanje družine in previsoki stroški so najpogostejši razlogi za stisko stanovalcev, ki se po nasvet in pomoč obrnejo tudi na Center za socialno delo. Izkušnje koprskega povzema Diana Jerman:

"Ne predstavljam si, kako živijo na 20 kvadratih dva otroka v puberteti in starši. Tudi stanovalci, ki imajo zdravstvene težave in se jim te z leti le stopnjujejo. Oni bi potrebovali prilagojeno stanovanje. Občina Koper v tem trenutku nima niti enega stanovanja za ponudit."

Podobna slika je tudi drugod po občinah, je še dodala Jermanova. Stanovalci v neprofitnih stanovanjih na zamenjavo čakajo več let, je potrdila Mojca Hilj Trivič:

"Do zamenjav oziroma zapustitve stanovanj z neprofitno najemnino prihaja zelo redko. Stanovalci v teh stanovanjih dobijo tudi lastninsko pravico, ki se potem prenaša na njihove otroke."

Stanovanjska politika v državi potrebuje takojšnje načrtovanje rešitev, opozarjajo na koprskem centru za socialno delo. Diana Jerman:

"Jaz pričakujem od občin in države, da bo vložila v nova ali tudi v stara stanovanja, ki so primerno opremljena za starejše, invalide, ljudi na vozičkih in osebe z zdravstvenimi težavami. Stanje se ne bo izboljševalo, ampak le slabšalo."

V koprskem stanovanjskem skladu upajo, da bodo vsaj nekaterim čakajočim zamenjavo neprofitnega stanovanja lahko ugodili. To možnost bodo ponudila nova neprofitna stanovanja na Dolinski cesti.

Vesna Potočar Godnič


Zadnji prispevki