Trenutno se predvaja:
1. februar 2020 ob 09:01 Novice

Kako film približati mladim?

V Piranu se danes končuje deseti festival evropskega in mediteranskega filma. V okviru tega je Art kino mreža Slovenije pripravila strokovno srečanje o mladem občinstvu in filmski vzgoji.
Foto: Arhiv avtorja/Gregor Božič, SFC
Foto: Arhiv avtorja/Gregor Božič, SFC

Da bi mladim približali film, skrbijo v kinematografih z različnimi programi. V ljubljanskem Kinodvoru so pred štirimi leti zasnovali Kinotrip, namenjen mladim od petnajstega leta naprej. "Namen tega programa je, da se kontinuirano sodeluje skupaj z mladimi pri pripravi programa za njih, ohranjamo filmsko kulturo in zavedanje o pomembnosti filmske kulture pri mladih prav v starosti, ko zgubijo nekako tako organizirano obiskovanje kino predstav in dolgoročno seveda, da vzgajamo svoje bodoče odraslo občinstvo.," nam je pojasnila direktorica Metka Dariš. O mladem občinstvu pa dodaja, da se ga danes "dojema kot težavno, v resnici pa gre za občinstvo, ki je izredno hvaležno, ko jih nagovoriš na pravi način, predvsem, ko jim omogočiš, da sami odločajo o tem, kaj in na kakšen način bodo gledali."

Različna doživetja, povezana s filmom, so del programa filmske vzgoje za šole goriškega Kinoateljeja, ki deluje v čezmejnem prostoru. Mateja Zorn poudarja, da želijo spodbujati ustvarjalnost, "zato jih peljemo v kino, na festivale, v muzeje, ponudimo možnost ustvarjanja svojih kratkih filmov. Film je en krasen medij, ki se lepo spaja z drugimi vsebinami, medpredmetno poučevanje, v šoli vključimo temo zgodovine, glasbe, tudi matematike, ko je potrebno izračunat koliko fremov je na sekundo."

Pedagoške delavce z usposabljanji in informiranjem o filmski vzgoji ozaveščajo s "Filmsko osnovno šolo". Gre za projekt art kino mreže Slovenije. Vodja projekta Petra Gajžler ob tem poudarja, "Da lahko filmsko-vzgojne aktivnosti tudi sami izvajajo, to pomeni, da se čutijo kompetentne, da izberejo kakovosten film, da vedo, kaj je kakovosten film, prenesemo jim znanja, kako sami izvajajo pogovore ob filmu in tudi krajše ustvarjalne delavnice."

V nabor izbirnih predmetov je filmsko vzgojo prvič v letošnjem šolskem letu vključilo 60 šol.

Tjaša Lotrič


Zadnji prispevki