Trenutno se predvaja:
14. februar 2020 ob 09:56 Novice

Kako izbrati študij, ki ga ne boš obžaloval

Učenci in dijaki zadnjih razredov, ki želijo nadaljevati šolanje, imajo danes in jutri priložnost, da na informativnih dnevih povprašajo in izvejo vse, kar jim bo olajšalo izbiro bodoče šole ali študija.
Bodoči študenti in dijaki izbirajo svojo življenjsko pot. Foto: Radio Koper/Mateja Brežan
Bodoči študenti in dijaki izbirajo svojo življenjsko pot. Foto: Radio Koper/Mateja Brežan

Bistvenih novosti v srednjem splošnem izobraževanju prihodnje šolsko leto ne bo. Tako imenovani interdisciplinarni tematski sklop, nove vsebine, ki jih je v sodelovanju z zunajšolskimi institucijami lani vpeljala sežanska gimnazija, bosta po novem ponudili še piranska in postojnska gimnazija.

Več bo tudi italijanskega jezika, pojasnjuje Alica Prinčič Rohler s koprske območne enote zavoda za šolstvo. "Zviša se število ur italijanščine kot drugega jezika, a samo na koprski in piranski gimnaziji." Srednja tehniška šola v Kopru ima deset programov, ki pokrivajo tako področje splošnega kot strokovnega izobraževanja, vključno s tehniško gimnazijo.

Univerza na Primorskem ponuja dve novi smerí, medkulturno jezikovno posredovanje na Fakulteti za humanistične študije in socialno pedagogiko na 1. stopnji pedagoške fakultete, našteva prorektor za študijske zadeve Darjo Felda. "Zdaj, ko imamo samo drugostopenjski program, seveda imamo področja, na katerih se po splošni pedagogiki še specializirajo, in vidimo, da je za nekatere smeri to premalo."

Na Fakulteti za pomorstvo in promet Univerze v Ljubljani bi radi okrepili predvsem vpis v program ladijskega strojništva. V novogoriškem šolskem centru novih izobraževalnih programov ne bo, se pa obetajo spremembe pri obstoječih programih, pravi direktor Miran Saksida. "Šolski center Nova Gorica je skupaj z 12 partnerji kot vodeči partner pridobil projekt tako imenovanega centra odličnosti, tako da bomo te obstoječe izobraževalne programe v prihodnjih letih skušali drastično spremeniti."

Na Univerzi v Novi Gorici izpostavljajo tri novosti; preimenovanje visoke šole za vinogradništvo in vinarstvo v fakulteto, selitev Akademije umetnosti iz Gorice v Rožno dolino in nov magistrski študijski program 'načrtovanje in vodenje odprtega izobraževanja', pojasnjuje Mladen Franko. "Pripravili smo ga v sodelovanju s katedro Unesca o odprtih tehnologijah za odprto dostopne izobraževalne vire in odprto učenje na inštitutu Jožef Stefan."

Gre sicer za nove pristope k poučevanju v smislu odprtosti in dostopnosti študija ter možnosti izobraževanja za vse študente, dodaja Franko.

Jasna Preskar


Zadnji prispevki