Trenutno se predvaja:
26. september 2019 ob 07:47 Novice

Kako ravnati preventivno, da preprečimo bakterijski ožig oljk

Kako ravnati preventivno, da ene najhujših bolezni lesnatih rastlin ne bi prinesli k nam, je bil namen projekta, ki sta ga vodila Nacionalni inštitut za biologijo in novogoriški kmetijsko gozdarski zavod, predstavila ga bosta danes v Marezigah.
Uprava za varno hrano
Bakterijski ožig oljk je karantenska bolezen, ki je pred leti prizadela oljke v Italiji. Foto: Uprava za varno hrano

Bakterija Xylella fastidiosa je pred leti na jugu Italije povzročila propadanje oljčnikov. Ko se bakterija pojavi, so ukrepi drastični, zato je pomembna preventiva. Nacionalni inštitut je s kmetijskimi svetovalci na terenu iskal odgovore, kako se žuželčji prenašalec obnaša na terenu. Vodja Projekta Tanja Dreo:

"Pipravljeni moramo biti v primeru, da bi ta bakterija, ta bolezen prišla v Slovenijo in se pri nas ustalila. Pomembno je kako zavarovati našo proizvodnjo, naše naravno okolje pred vnosom te bakterije."

Oljke niso edine potencialne gostiteljice:

"To niso samo oljke, so tudi druge gostiteljske rastline, kot so češnje in drugi koščičarji: oleandri, sivke, rožmarini. V Evropi je bila najdena okužena okrasna rastlina, mirtolistna grebenuša".

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin svetuje previdnost pri nakupu sadik:

"Morajo pa pridelovalci, oljkarji, predvsem biti pozorni ob nakupu materiala, da je ta ustrezno preverjen, da ne prihaja iz okuženih območij."

Novogoriški kmetijsko gozdarski zavod sprejema vzorce rastlin, ki kažejo znake okužbe, a so bili do sedaj vsi laboratorijski izvidi negativni.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki