Trenutno se predvaja:
27. november 2020 ob 06:51 Novice

Kako se na praznični december pripravljajo v novogoriški in koprski mestni občini?

V večini primorskih občin so že začeli z nameščanjem novoletnih okrasitev, ponekod pa praznična razsvetljava že naznanja božično-novoletni čas. Zaradi trenutnih epidemioloških razmer bodo letošnji prazniki drugačni.
Foto: BoBo
Foto: BoBo

Mnenja o tem, koliko blišča in prazničnega vzdušja je v obdobju, ki ga kroji koronavirus sploh dopustnega in primernega, pa so med ljudmi deljena. Nekateri menijo, da bi se morali bolj posvetiti duhovnosti, drugi pa so prepričani, da ravno zaradi nastale situacije potrebujemo praznično vzdušje. Preverili smo, kako se na praznovanje pripravljajo v obeh mestnih občinah, v Novi Gorici in Kopru.

"V letošnjem decembru bi se morali bolj kot novoletnemu blišču posvetiti duhovnosti in čuječnosti," je prepričan direktor doma upokojencev Gradišče, Silvano Gregorič: "Zato se mi ne zdi smiselno, da bi okraševali mesta z lučmi in rabili denar za to. Prav bi bilo, da bi denar namenili za ranljive skupine, tako za starostnike kot za otroke."

V novogoriški mestni občini, in nekaterih sosednjih, so storili prav to. Del denarja, namenjenega praznovanju, so že nakazali šempetrski bolnišnici za nakup nujne opreme. Vodja županovega kabineta Gorazd Božič je povedal, da bodo kljub razmeram občanom v mestu ponudili vsaj malce pozitivnega in optimističnega vzdušja: "V centru mesta bomo postavili pravljično vas. Kako bo zadeva zgledala, bomo sporočili naknadno. Vsekakor pa bomo izvedli naš vsakoletni knjižni sejem Knjižnica pod jelkami, ki pa bo rahlo spremenjen. Ne bo 'navaden' sejem, temveč v oblliki pop-up knjigarne, ki bo izvedena v bodočem knjigotrškem središču na Delpinovi ulici."

Novogoričanka, ki smo jo srečali v središču mesta, nam je zaupala, da se ji zdi v tej situaciji novoletno okrasje malce nenavadno: "Ne zato, ker bi bilo primerno ali neprimerno. Ker se itak ne družimo in si niti ne predstavljam novoletnega praznovanja v tej atmosferi."

V koprski občini bodo luči zasvetile 6. decembra. Ylenia Loredan iz Zavoda za šport, kulturo in turizem razlaga, da imajo pripravljen tudi program, če bodo v decembru to razmere dopuščale: "Načrtujemo nekaj za najmlajše, tradicionalne otroške predstave ter obisk dobrih mož. Predviden je tudi praznični sejem v času božiča, v kolikor ga bo mogoče izvesti."

Nataša Uršič, Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki