Trenutno se predvaja:
19. maj 2020 ob 09:26 Novice

Kakšna je finančna kondicija zdravstvenih domov v Istri?

S predvidenim koncem epidemije konec maja se odgovornost za zagotavljanje nabave zaščitne opreme v zavodih prenaša na zdravstvene domove, bolnišnice in domove za starejše.
Zaščitna oprema je bila med drugim tista, za katero so zdravstveni domovi, bolnišnice in domovi za starejše tudi sami v minulih dveh mesecih zalagali sredstva, stroškov je bilo med epidemijo tudi nekaj sto tisoč evrov več. Foto: Shutterstock
Zaščitna oprema je bila med drugim tista, za katero so zdravstveni domovi, bolnišnice in domovi za starejše tudi sami v minulih dveh mesecih zalagali sredstva, stroškov je bilo med epidemijo tudi nekaj sto tisoč evrov več. Foto: Shutterstock

V Izoli je trenutno največja težava likvidnost, pravi direktor zdravstvenega doma Evgenij Komljanec. Za izplačilo dodatkov za delo v izrednih razmerah so najeli kredit: "Za naslednji mesec nimamo več likvidnostnih sredstev. Tako da bo morala založiti občina ali ne vem kdo."
Komljanec je na najpomembnejšo vlogo zdravstvenega kadra opozoril tudi javno: "Ti ljudje so res delali. Bili so na prvi bojni črti in ti jim ne moreš zdaj niti minimalno plačati."

V koprskem zdravstvenem domu so imeli v minulih dveh mesecih za približno nekaj sto tisoč dodatnih stroškov. Najeli in opremili so zabojnik, ki služi kot izolacijska soba. Še preden je država priskrbela zaščitno opremo, so jo kupili sami. Velik finančni zalogaj so tudi brisi. Strokovna direktorica Ljubica Kolander Bizjak pravi, da država zaenkrat še ni povrnila nobenih stroškov: "Mi to vodimo pod ločenim kontom. Imamo označeno, da je šlo za situacijo Covid, za ambulante in drugo. In zdaj bomo videli, koliko od tega bomo sploh dobili nazaj."

Dodatke za delo v nevarnih razmerah so zaposlenim izplačali v celoti. Za povračilo stroškov, ki naj bi jih krila država, morajo zdaj: "Oddati vlogo in čakati na sredstva, ki bodo prišla z zamikom."

Nameravajo sicer nabaviti še razpršilnike za razkuževanje prostorov in reševalnih avtomobilov ter poseben sistem za varen transport okuženih bolnikov.

V piranskem zdravstvenem domu z začasnim financiranjem po dvanajstinah trenutno likvidnostno shajajo. A se zgodba lahko hitro obrne, v kolikor bodo prišle zahteve, da se nerealiziran program nadoknadi oziroma bodo prehitro prešli na financiranje po realizaciji, pravi direktor Matjaž Krajnc. Od naslednjih korakov so odvisne tako investicije kot likvidnost, opozarja.

Mateja Brežan


Zadnji prispevki