Trenutno se predvaja:
18. avgust 2019 ob 10:32 Novice

Kdaj ladijska linija med obalnimi mesti?

Da bi se med poletjem izognili gneči na cestah, se nekateri odločijo za pot po morju. Iz Trsta tako denimo pelje hidrogliser italijanske ladijske družbe v Piran in nato do hrvaške Istre ter Malega Lošinja.
Osebni arhiv
Pred leti je obstajal redna ladijska linija, ki je povezovala mesta slovenske Istre, vendar je nato zamrla. Kakšno je povpraševanje in zanimanje za vnovično vzpostavitev podobne linije? Foto: arhiv Žejna

V Turističnem združenju Portorož so v strategiji turističnega razvoja zaznali potrebo in željo po vzpostavitvi redne ladijske povezave med obalnimi občinami ter posameznimi kraji v piranski občini, pravi direktor Igor Novel. Iz tržnega vidika vzpostavitev podobne redne linije doslej ni bila uspešna:

"Poznam ladjarje, ki so že poskusili to vzpostaviti, vendar ni dobičkonosno. Zadeva bo delovala le, če bomo našli sredstva in subvencionirali te prevoze, kot je bilo tudi pred leti."

Možnosti za subvencije iščejo tudi z evropskimi projekti. Jeseni sicer v Turističnem združenju pripravljajo informativni razpis, pravi Novel:

"Mi smo ocenili določene kriterije, želimo, da je ta linija dostopna finančno, da ni to enkrat dnevno, da je to krožna linija, da se na dve uri pojavi barka, na vsakem pristanišču in na osnovi tega bomo naredili informativni razpis, na katerega se bodo lahko prijavili zainteresirani svojo zahtevo po subvenciji, da bi lahko to redno izvajali. Na osnovi tega bo padla odločitev."

Trenutno je pri nas vzpostavljena ena mednarodna ladijska linija, ki povezuje med drugim Trst s Piranom. Ladijska družba Liberty Lines, ki na relaciji treh držav prevaža potnike, letos beleži 30 odstotno rast prometa. Na Tržaškem so dejavne tudi redne ladijske linije med Trstom, Sesljanom, Gradežem in Miljami. Cena vstopnice med Trstom in Miljami denimo znaša nekaj čez 4 evre v eno smer. V ankaranski občini pa je bila priljubljena tudi turistična barka, ki je še lani vozila obiskovalce od sv. Katarine do Valdoltre.

Tjaša Lotrič


Zadnji prispevki