Trenutno se predvaja:
15. oktober 2019 ob 17:59 Novice

Kmalu bo znano, kdaj gre Kris na operacijo

Zveza prijateljev mladine Slovenije in Društvo Palčica Pomagalčica podpisali donatorsko pogodbo. Zveza bo prevzela donatorska sredstva v višini 2,3 milijona evrov za plačilo stroškov zdravljenja malega Krisa Zudicha.
Radio Koper
Pogodba jasno predpisuje potek porabe denarja. Foto: Radio Koper/Mateja Brežan

Obvestilo s predvidenim datumom sprejema Krisa v bolnišnico pričakujejo v roku 10 dni. Zdravstvena dokumentacija je zbrana, vključuje tudi izvide dodatnih pregledov, ki so jih opravili v Ljubljani.

V pogodbi je jasno opredeljen predvsem namen porabe donacije. Ta znaša 2,3 milijona evrov. Denar bo šel za zdravilo, za stroške morebitne dodatne zdravstvene oskrbe, rehabilitacije ali dodatnega zdravljenja, za stroške bivanja staršev ter za plačilo zdravstvenega spremstva, ki je v tem primeru nujno. Zveza je pooblaščena, da krije tudi morebitne nastale bančne stroške, kot je menjava valute v dolarje. Generalna sekretarka Zveza prijateljev mladine Slovenija Breda Krašna:

"S tem, da se je Zveza prijateljev mladine Slovenije odpovedala ostalim stroškom, torej stroškom našega dela."

Pogodba tudi jasno predpisuje potek porabe denarja. Ta bo na račun zveze nakazan v roku petih dni od prejetja računa iz bolnišnice. Javnost bodo o tem obveščali dvakrat mesečno. V primeru porabe predvidenega denarja, pogodba predvideva podpis aneksa, s katerim v izogib več manjšim transakcijam društvo zvezi nakaže dodatnih 100 tisoč evrov.

"V tej akciji se že določena sredstva tudi nabirajo na našem računu, ki bodo strogo knjižena na ta konto,"je še povedala Krašna.

Nakazila, sicer redkeje, še prihajajo na račun društva. Larisa Štoka:

"Znesek, ki je zbran kot presežek, bo ostal na transakcijskem računu društva Palčica pomagalčica in dobrodelnih škratkov. Namenili ga bomo izključno za pomoč otrokom, ki so življenjsko ogroženi."

Na transakcijskem računu ostaja milijon 600 tisoč evrov.

"Kar ostaja na transakcijskem računu ni obdavčeno," je pojasnila Štoka.

V novih zgodbah se bodo še naprej povezovali, še dodaja. Tudi z Zvezo prijateljev mladine, s katero jih, kot so povedali uvodoma, povezuje skrb za otroke, kar je bil tudi glavni povod tega partnerstva. Poleg tega lahko društvo za status humanitarnega zaprosi šele po enem letu delovanja, to je prihodnje poletje. Postopek je dolgotrajen.

Mateja Brežan


Zadnji prispevki