Trenutno se predvaja:
19. februar 2020 ob 12:23 Novice

Knjižnice kar v opuščenih avtobusnih postajah

V opuščeni avtobusni postaji v Tomačevici pri Komnu so vaščani pred tremi leti uredili čitalnico, ki se je tako dobro prijela, da podobno v teh dneh urejajo tudi v bližnjem Gorjanskem.
Avtobusna postaja namesto potnikov pričakuje bralce. Foto: Facebook/Vaška skupnost Tomačevica
Avtobusna postaja namesto potnikov pričakuje bralce. Foto: Facebook/Vaška skupnost Tomačevica

Zanemarjena avtobusna postaja je postala prostor za druženje, vaščani so jo uredili s prostovoljnim delom, nam je povedala Adrijana Konjédič.

"Vse knjige v čitalnici so podarjene in odprta je non stop, 24 ur na dan. Tu ni nobene kontrole, vse gre na zaupanje. V teh letih smo ugotovili, da če ti zaupaš ljudem, ljudje zaupajo tebi in se drugače obnašajo."

Foto: Radio Koper/Mateja Ostrouška

Zmanjkala namreč ni niti ena knjiga. Po vzoru iz Tomačevice pa zapuščeno postajališče v čitalnico preurejajo tudi v Gorjanskem. Najprej so ga temeljito očistili, položili so ploščice in izdelali police, ki jih sedaj tudi že pridno polnijo s podarjenimi knjigami, je še vesela Konjedičeva.

"To bo čudovita zadeva. V nekaj letih bomo zapuščene avtobusne postaje odeli v eno kulturno obliko. Vsaka čakalnica bo postala dnevna soba vasi. Ker mi nimamo gostiln in podobnega."

Odprli jo bodo na prvi pomladni dan, letos pa nameravajo, v dogovoru z vaškimi skupnostmi, v čitalnice preurediti urediti še tri opuščena postajališča - na Ivanjem gradu, v Svetem in v Kobjeglavi.

Sabrina Mulec


Zadnji prispevki