Trenutno se predvaja:
12. julij 2020 ob 11:00 Novice

Komentar: Komu koristi hitenje s spremembami medijske zakonodaje?

Ker gre spremembe, ki bi močno zamajale finančno in programsko neodvisnost zavoda, še toliko bolj bode v oči kratek rok za javno razpravo: vsega 5 delovnih dni.
poudarja njen generalni direktor Igor Kadunc. Foto: SOJ RTV SLO
poudarja njen generalni direktor Igor Kadunc. Foto: SOJ RTV SLO

Poskusov predrugačenja javnega servisa je bilo v preteklosti že veliko. Nazadnje smo tako korenite spremembe doživeli s tako imenovanim Grimsovim zakonom o RTV, ki je na široko odprl vrata naše hiše politiki. Ne slepimo se, očitno je tudi vsem vladam do zdaj ustrezal, saj ga v tem času niso spreminjale.

Po široki in dolgi javni razpravi v obdobju Cerarjeve vlade, ki je obljubljala novo medijsko strategijo in s tem spremembe ključnih zakonov, pa so nasledniki vse pospravili v predal. Aktualna vlada je načrtovane spremembe spet pripravila sama oziroma s pomočjo ožje skupine »strokovnjakov«. Saj sama najbolje ve, kaj je treba spremeniti.

Službo Oddajnikov in zvez bi podržavila, potem ko jo je RTV sama in z lastnimi sredstvi digitalizirala, del sredstev iz prispevka pa bi namenila Slovenski tiskovni agenciji in drugim medijem. V številkah: gre za približno 10 milijonov evrov.

Kaj to pomeni za RTV? Bomo ukinili športne prenose, orkestre, spletno stran? Spremembe se verjetno ne bodo začele v Ljubljani. Bomo ukinili regionalna centra in s tem radijsko postajo, ki jo pravkar poslušate? Državljanom pa v zameno nič. Enak prispevek na položnicah za več oglasov.

Kvalitetne razprave ni, ministrstvo za kulturo molči. Spomnimo: v času druge Janševe vlade so samostojno kulturno ministrstvo ukinili. Takrat so kulturniki protestirali. Tudi danes protestirajo, pa se jim oblast posmehuje. Smo res še prepričani, da potrebujemo ministrstvo za kulturo? Takega, kot imamo danes, prav gotovo ne.

Andrej Šavko, odgovorni urednik


Zadnji prispevki