Trenutno se predvaja:
31. julij 2019 ob 13:08 Novice

Končno dočakali odvoz odpadkov

V Sežani so dočakali odvoz odpadne embalaže, ki se je centru za ravnanje z odpadki kopičila več kot leto dni. Izbrani izvajalec jo je odpeljal že več kot 300 ton.
Zbornica komunalnega gospodarstva
Po odvozu odpadne embalaže bodo v sežanskem komunalnem podjetju začeli s predvidenimi naložbami. Foto: Zbornica komunalnega gospodarstva

Več kot leto dni se je tudi v sežanskem centru kopičila odpadna embalaža - zdaj jo je s v skladu z interventnim zakonom začelo odvažati podjejte Kostak, je zadovoljna tudi vodja enote za ravnanje z odpadki Vlasta Kukanja:

"Odpeljali so že 360 ton in zdaj je na našem dvorišču le še 40 ton odpadkov."

S tem so dobili tudi možnost, da na dvorišču izpeljejo že potrjene naložbe, ki so nujne: požarne zidove, nadstrešek, odvodnjavanje:

"Da bomo vse, kar moramo skladiščiti, počeli okoljsko sprejemljivo."

A tudi z letošnjo embalažo se zapleta, opozarja Kukanja, odvoz ni tako pogost, kot bi moral biti in država naj sistem spremeni.

"Ni nagrada ali spodbuda za naše uporabnike, ki ločujejo, da vidijo, kako se embalaža kopiči in ponekod tudi gori."

In kako je na deponiji v Dragonji? Od 100 ton mešanih komunalnih odpadkov, ki se morajo z Dragonje odpeljati po interventnem zakonu, so jih do sedaj odpeljali le petino. Embalaža, ki je zagorela, pa je še vedno tam. Direktor Okolja Gašpar Gašpar Mišič:

"Zgorjena embalaža je zdaj mešani odpadek, in nastal je nov problem."

Nedavni požar je pokazal tudi na nekatere pomanjkljivosti na sami deponiji - odsotnost termokamer in prenizek pritisk vode v hidrantu, kar bodo po napovedih Mišič popravili.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki